Nem vágtak Matolcsyék

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Változatlanul, 1,35 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A keddi döntéssel az alapkamat már a negyedik egymást követő hónapban maradt rekordalacsony szinten, 1,35 százalékon.

Matolcsy György MNB-elnök a júliusi kamatdöntő ülés után jelentette be, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy a jegybank a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

Gondolkoznak az enyhítésen

Mivel a jegybank szándéka, hogy a teljes előrejelzési időhorizonton változatlan szinten tartsa az irányadó rátát, a figyelem az alapkamat mértékéről egyre inkább a nem konvencionális eszközökre kerül át.

Az ilyen típusú döntéseket az elmúlt néhány alkalommal nem az ülés után hozták nyilvánosságra, de számítunk arra, hogy még idén megismerhetjük a következő sorozatot. November 3-án Nagy Márton egy szűk körű háttérbeszélgetésen úgy nyilatkozott, hogy a "jegybank erősen gondolkozik azon, hogy monetáris enyhítést hajtson végre” (Forrás: portfolio.hu), egy nappal később pedig az MNB rövidített jegyzőkönyve tájékoztatott arról, hogy "a hozamgörbe hosszabb szegmensén szükséges lehet a hozamok további csökkenése”.

Hogyan változik az inflációs pálya?

Az inflációs alapfolyamat mutatók mérsékelt inflációs nyomást jeleznek. Októberben a fogyasztói árak éves alapon 0,1%-os növekedést mutattak, az élelmiszerek, a ruházkodási cikkek szezonális hatása miatt. A tartós fogyasztási cikkekben jelentkező nyomást már az erősödő hazai kereslet és a gyengébb forint számlájára is írhatjuk. Novemberben tovább folytatódhat a refláció a bázishatás következtében, de az inflációs célt várhatóan nem éri el 2017 közepe előtt. Az alapfolyamatok tehát nem jelentenek akadályt az MNB számára, hogy céljait megvalósítsa: a kibocsátási rés záródásával az árazás és a bérezés középtávon is a jegybanki inflációs céllal összhangban alakuljon.

 Forrás: Bloomberg, Equilor

Ebben a környezetben az MNB által kívánatosnak tartott hozamcsökkenés automatikusan bekövetkezne, ha Magyarország államadós-osztályzata még az őszi szezonban javulna. Erre már csak most pénteken van lehetőség, amikor a Fitch Ratings elvégezheti a magyar államadós-osztályzatok értékelését. A Fitch értékelése elsősorban az államadósság csökkenésére és annak deviza-kitettsége alapul. A stabil gazdaságpolitika szintén kitétel, amelyet az elmúlt hetekben a kormányzati kommunikáció is megerősíteni kívánt.

A külföldiek kezében lévő magyar állampapír-állomány

Mindeközben a külföldiek kezében tartott kötvényállomány továbbra is csökken, az elmúlt hónapok állampapír-piaci mozgásait elsősorban az önfinanszírozási program megvalósítási lépései határozták meg.

Forrás: Bloomberg, Equilor

A tavaly nyár óta tartó kamatcsere-tenderek sorozata a bankokat a kötvénypiac felé mozdítja el, az IRS tenderek pedig csökkentik a külföldiek részarányát a magyar fix hozamú instrumentumokban. Az MNB két legutóbbi lépése: a fix tartalékráta bevezetése és a kamatfolyosó 25 bázisponttal történő eltolása szintén a hazai banki jelenlétet erősíti.

A 3, 5 és 10 éves állampapír-hozamok

A fentiek mellett azt is figyelembe kell vennie az MNB-nek, hogy december 3-án az EKB is további lazítási programsorozatot jelenthet be. Ezért véleményünk szerint az intézkedések bevezetése áttolódhat 2016 első hónapjaira. A bejelentendő nem konvencionális lazítási eszközök közép és hosszútávon valószínűleg gyengítik majd a forintot. Várakozásaink szerint 2016-ban a 320 feletti régiókban mozog majd a forint, de rövid távon inkább a szokásos "év vége hatás" és a gyengülő euró határozza meg a kereskedési sávot.

Forrás: Bloomberg, Equilor

Eddig ilyen kockázatokkal nem kellett számolni

„Nem okozott meglepetést az MNB, és szinten tartotta az 1.35 százalékos alapkamatot. Az MNB kommunikációjában egyre hosszabb időtávra jósolja a változatlan irányadó rátát, annak ellenére, hogy a FED egyre egyértelműbben üzen a piacnak, hogy idén megkezdi a kamatemelést.”

„A fejlett piaci állampapírhozamok emelkedtek az elmúlt hónapban, igaz az eurózónában mérsékeltebb volt a mozgás, ugyanis az ECB a FED-től eltérően további enyhítések lehetőségéről beszél. A hazai folyamatokban továbbra sem látszik hirtelen fordulat, ami lépésre kényszeríthetné a Magyar Nemzeti Bankot.”

„Az infláció ugyanakkor októbertől várhatóan emelkedő pályára állt, a globális nyersanyagár zuhanás és rezsicsökkentések bázisból való fokozatos kikerülésével. Az inflációs kosárban jelentős súllyal szereplő élelmiszerárak is emelkedni kezdtek, és a mérsékeltebb hazai gazdasági növekedés mellett is fokozatosan záródik a kibocsátási rés, egyes ágazatoknál a munkaerőhiány miatt fokozódhat a bérnyomás.”

„Ezek olyan felfelé mutató kockázatok az inflációs pályában, amelyekkel az elmúlt negyedévekben nem kellett számolnia a jegybanknak. Ez nem azt jelenti, hogy a közeljövőben az MNB-nek radikálisan újra kellene gondolnia a stratégiáját, azonban az infláció a korábban véltnél gyorsabban közeledhet a jegybanki célérték felé” - áll Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzserének elemzésében.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Számos hiba a KÖBE biztosítónál - 25 millió az ára »