Nem változott a cseh munkanélküliség

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Éves összehasonlításban márciusban 3 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban, megegyezett a februárival.

A munkát kereső személyek száma februárhoz viszonyítva márciusban 1700-al 225 678-ra csökkent. Ugyanakkor több mint 9 ezerrel visszaesett a szabad munkahelyek száma. Március végén a hivatal 342 287 szabad munkahelyet tartott nyilván.

Jana Malácová, munkaügyi és népjóléti miniszter már korábban kijelentette, hogy a koronavírus-járvány hatása várhatóan csak az áprilisi statisztikákban jelenik meg. A munkaügyi hivatalokban márciusban 3,8 százalékkal többen kérték nyilvántartásukat, mint egy éve, februárhoz viszonyítva a növekedés 6,8 százalékos. A munkaügyi hivatalok összesen 35 714 munkát kereső személyt regisztráltak, míg 37 405 személy távozott a nyilvántartásból.

A hivatal szerint az utóbbi hetekben leginkább a vendéglátóiparban, az idegenforgalomban és a hasonló szolgáltatásokban dolgozók kérik nyilvántartásba vételüket, ami feltétele annak, hogy jogosultak legyenek a munkanélküli segélyre. A munkanélküliség a morvasziléziai régióban a legmagasabb, meghaladja a 4 százalékot, míg Prágában és környékén a legalacsonyabb, alig 2 százalék körül mozog.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lassult a munkanélküliség növekedése Németországban »