Németország egész Európát bedöntheti

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Business Insider ma arról cikkez, hogy Németország, amely eddig Európa megmentője volt, most a kontinens legnagyobb problémájává válhat.

Másként tekinthetünk majd az országra

Korábban az úgynevezett perifériaországok adósságáért aggódhattunk, és úgy tartotta a mondás, hogy "annyira fognak jól menni a dolgok Európában, amennyire Németországban dübörög a gazdaság".

De tegnap a Business Insiderben megjelent, és a magyar sajtóban is körtáncot járó interjúban George Friedman azt mondta, hogy most Németország jelenti a legnagyobb problémát Európára nézve. Valamint arról, hogy Németország és Európa szívében az olasz bankrendszer forgathatja meg a kést.

"[Az olasz bankrendszer problémája] elsőként Hollandiát majd Németországot éri el - mondta az interjúban Friedman - így Németország lesz majd az új PIIGS állam, ami nagyon érzékeny a piacokra és az exportra."

A PIIGS gazdaságok azokat az államokat tömörítik (Portugáliát, Olaszországot, Írországot, Görögországot és Spanyolországot), melyek a legjobban megérezték a 2011-2012-es adósságválság hatásait, és míg ez visszavetette a gazdasági növekedésüket, a német gazdaság szárnyalt, a munkanélküliség például 4,5 százalék alá csökkent.

Ennek még ők sem tudnák megállítani

Friedman szerint az olasz bankrendszer magával ránthatja Európa legerősebb gazdaságát, a németet is. A 2015-ös adatok szerint a nem teljesítő hitelek aránya 300 milliárd eurót, a teljes hitelállomány 17,3 százalékát tették ki. Ez azért hatalmas szám, mert egész Európában általában csak 6,8 a rossz hitelek aránya, de a németeknél például csak 2,3 százalék.

Szerinte ez azért fontos, mert Olaszország a kontinens 4. és a világ 8, legnagyobb gazdasága, és jelentős szereplője a Kelet-Európai piacoknak is. Emellett nagy a német bankok olasz kitettsége is, remek példa erre a Deutsche Bank. Afelől biztosak lehetünk hogy az összeomlás sok pénzbe fog kerülni.

A szakértő szerint tehát nem is a PIIGS államok miatt kell aggódni, hanem Németország miatt, melynek gazdasága még nem kezdett el zuhanni, de ha ez bekövetkezik, komoly pánikot fog okozni a piacokon.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Most aztán belehúztak az európai piacok »