Némi erőhöz jutott a brit ipar

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Közel egy éve a legjobb hónapja volt a szeptember a brit iparnak, a termelés emelkedését elősegítette a globális gazdaság növekedése és a font gyengesége.

A font gyengesége is besegített

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken közölte, hogy az ipari termelés szeptemberben 0,9 százalékkal emelkedett augusztushoz képest és 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Reuters által megkérdezett elemzők csak 0,3 százalékos, illetve 1,9 százalékos növekedésre számítottak.

Az ipari termelés bővülését támogatta a globális gazdaság jó teljesítménye és a gyengébb font exportösztönző hatása. Az utóbbi abban is megmutatkozik, hogy a kereskedelmi deficit kilenc hónap után először csökkent. Ugyanakkor a gyenge font megdrágítja az importot, árfelhajtó hatású és így mérsékli a vásárlóerőt.

Harmatgyenge a személyi fogyasztás

Szakértők rámutatnak, hogy a feldolgozóipar a brit gazdaság teljesítményének csupán 14 százalékát adja, ugyanakkor a személyi fogyasztás krónikusan gyenge, az építőipar termelése pedig 1,6 százalékkal csökkent szeptemberben.

Az ONS ezért nem látta okát, hogy javítsa a GDP harmadik negyedévi növekedésre vonatkozó 0,4 százalékos előrejelzését. A növekedés elmarad az eurózóna 0,6 százalékos növekedési ütemétől, és az elemzők többsége szerint a GDP bővülési üteme jövőre lelassul, nagyrészt azért, mert a Brexit-tárgyalások vontatottsága elbizonytalanítja a gazdaság szereplőit.

Ezt olvasta már? Visszaszámlálásra készülnek a britek
Vajon elsimítaná a fontpiac hullámait, ha törvénnyel lehorgonyoznák a Brexit percre pontos időpontját? Meglepte a piacokat David Davis, a Brexit tárgyalásokért felelős brit miniszter.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

566 millió euró a külkereskedelmi többlet »