-->

Nemsokára bezárulnak a svájci kiskapuk?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az OECD Átláthatóság és Információcsere Globális Fóruma (Globális Fórum) nemrégiben jóváhagyta, hogy Svájc belépjen a szervezet adózással összefüggő átláthatóság és információcsere témájú vizsgálatok második fázisába. Magyarország esetében pedig lezárult ezen vizsgálat második fázisa, amelyen „nagyrészt megfelelt” minősítést kaptunk - emeli ki a folyamat legfontosabb elemeit Fajcsák Gábor, az RSM DTM Zrt. adómenedzsere legújabb blogbejegyzésében.

4 ország esik a „nem felel meg” minősítés kategóriába

A Globális Fórum nemzetközi körben foglalkozik a pénzmosás, adókikerülés, adóparadicsomok és leginkább az adózással összefüggő átláthatóság és információcsere témájával. A nemzetközi szervezetnek 126 ország a tagja (köztük az EU, OECD tagországok, G20, pénzügyi központok és jelentős számú fejlődő ország), elsődleges feladata annak megállapítása, hogy a résztvevő tagországok milyen mértékben felelnek meg a megfogalmazott átláthatósági és információcsere feltételeknek. A 2015 márciusában megjelent új összehasonlító vizsgálatokkal együtt összesen 77 országban fejeződött be a vizsgálatok második fázisa. 32 olyan ország van, amelyek még csak az első fázison vannak túl. Ezek közül jelenleg 11 ország nem felel meg az első fázis követelményeinek, így nem kérhetik a második fázis vizsgálatának megkezdését, amíg nem orvosolják a hiányosságokat.

A 77 ország közül jelen pillanatban 4 ország esik a „nem felel meg” minősítés kategóriába: Ciprus, Luxemburg, Seychelle-szigetek és Brit Virgin-szigetek. 10 ország minősült „részben megfelelőnek” –nek, 43 „nagyrészt megfelelő”-nek, 20 pedig „megfelelő”-nek. Magyarország a legutóbb nyilvánosságra hozott jelentésben kapta meg a második fázis eredményét, „nagyrészt megfelelő” minősítést kapott.

2018-tól Svájc automatikusan mindent meg fog osztani

Svájc adórendszeréről 2011 júniusában jelent meg az 1. fázis szerinti vizsgálat eredménye, amelyben a Globális Fórum „nem megfelelő” minősítést állapított meg. Az alpesi ország ezt követően – a Globális Fórum, az EU, az USA és az OECD adóelkerülés elleni intézkedéseinek együttes következményeként – jelentős változtatásokat eszközölt az átláthatósággal és információcserével kapcsolatos jogszabályaiban, majd 2014 júniusában kért kiegészítő vizsgálatot. A most nyilvánosságra hozott eredmény alapján Svájcot alkalmasnak találták a második fázisra, az ország jogrendszerét alkalmasnak minősítették az adózás területén most már globálisan elvárt transzparencia teljesítésére. A transzparencia gyakorlati megvalósulását tesztelő második fázis, 2015 negyedik negyedévében fog elkezdődni – e tény már önmagában is jelentős előrelépés a svájci átláthatóság és információcsere tekintetében.

Európán belül egyébként Svájc nincs egyedül ebben a helyzetben. Csehország, Lettország, Lichtenstein, Litvánia és Lengyelország is csupán az első fázison van túl jelenleg.

Az Európai Bizottság pedig nemrégiben írt alá Svájccal egy új, adóügyi transzparenciát szolgáló információcsere megállapodást. Ennek értelmében 2018-tól Svájc minden évben automatikusan meg fogja osztani a tagállamokkal az uniós állampolgárok által náluk megnyitott bankszámlákra vonatkozó adatokat, egyebek között a számla tulajdonosának nevét, címét, adószámát, születési dátumát és a számlán található egyenlegekkel kapcsolatos összes lényeges információt.

A Globális Fórum vizsgálati kritériumai és folyamata

Az összesen tíz feltétel három nagy csoportba van felosztva; az információ elérhetősége/megléte (3 feltétel), az információhoz való hozzáférés lehetősége (2 feltétel), és az információ cseréje (5 feltétel). Az elemzési folyamat két fázisban történik, az elsőben megvizsgálják, hogy az adott jogrendszer mennyiben felel meg az egyes feltételeknek. Ez alapján háromféle minősítést kaphatnak az egyes országok: „az adott feltétel teljesül” , „az adott feltétel teljesül, de további fejlesztésre szorul” illetve „az adott feltétel nem teljesül”. A második fázisba csak azon országok kerülhetnek, amelyek megfelelnek az 1. fázis előírásainak. A második fázis azt vizsgálja, hogy a gyakorlatban is megfelelően alkalmazza-e az adott ország jogrendszere a 10 feltételt. Ebben a fázisban négy besorolást alkalmaznak: „megfelel”, „nagyrészt megfelel”, „részben megfelel” és „nem felel meg”.

A szakértő teljes elemzése ezen a linken érhető el.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hatalmas nyereséggel zárta a negyedévet az SNB »