Nemzeti hős papa fia nyerte a választásokat

| forrás:
TF-infomáció
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Szlovéniában a hétvégén megtartott parlamenti választások végső eredményére még a levélszavazatok beérkezése miatt július 29-ig várni kell, ám nagy meglepetésre már nem lehet számítani.

Megfigyelők szerint éppen elég nagy meglepetést okozott azonban, hogy egy vadonatúj politikai párt, a Miro Cerar vezette baloldali formáció szerezte meg a voksok többségét. Az egy hónappal ezelőtt a pártvezér nevéből kreált SMC (Miro Cerar Pártja) imponáló fölénnyel söpörte be a voksokat, második helyre kényszerítette az ellenzékben lévő jobbcentrumhoz tartozó Szlovén Demokrata Pártot.

Elég volt a politikusok korrupciójából

A szlovén választások eredménye csupán látszólag meglepő. A több mint 1,7 millió választópolgár közül, aki elment szavazni, voksával elsősorban azt fejezte ki, hogy elege van a politikusok korrupciós botrányaiból, az elvtelen politikai vetélkedésből.

A választási kampányidőszakban vonult be a börtönbe Janez Jansa volt szlovén kormányfő, az ellenzéki, konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke, akit korrupciós vádakkal két év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. A politikust idén áprilisában találta bűnösnek másodfokon a bíróság, hogy 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó cégtől.

Miro Cerar, a győztes párt vezére egyszerű jelszavakkal nyert. Ilyenekkel, hogy helyre kívánja állítani a politikai erkölcsöt, új tisztességes politikai kultúrát akar megteremteni, amely nem osztja meg a társadalmat. Bejelentette, hogy mielőbb megkezdik a kormányalakításhoz szükséges koalíciós tárgyalásokat.

Kérdéses, mire lesz elég a győzelem

A legnagyobb kérdés azonban mégis az, mire lesz elég az SMC-nek a választásokon elért 37 százalék, s az ennek alapján elfoglalható harminchat parlamenti szék?  Merthogy Miro Cerar első nyilatkozataiban kizárta az együttműködést a választásokon 20 százalékkal második helyet szerzett ellenzéki jobbközép Szlovén Demokrata Párttal. Ezzel valójában nem mondott nagyot, hiszen az SDS már korábban bejelentette, hogy tisztességtelennek tartják a választást, s bár nem tartják legitimnek az új hatalmat, mégis elfoglalják a helyüket a parlamentben, de esetenként a törvényhozás bojkottjától sem riadnak vissza.

Így az SMC lehetséges együttműködése a harmadik helyen végzett Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártjával, vagy a meglepetésre a parlamentbe bejutott Egyesült Baloldallal meglehetősen kevés előnyt jelenthet a létrejövő új kormány számára. Igaz a szlovén törvényhozás alsó házában még ott lesznek a szociáldemokratáknak, a keresztény Új Szlovéniának és a korábban lemondott kormányfő új balközép pártjának, az Alenka Bratusek Szövetségének a képviselői.

Kedvező a gazdasági klíma a konszolidációhoz

Sikeres koalíciós tárgyalások esetén viszonylag kedvezőbb gazdasági klíma közepette kezdődhet meg Szlovéniában a kormányzás. A Fitch hitelminősítő tavasszal negatívról stabilra javította Szlovénia BBB+ országkockázati besorolásának kilátását. Erre jó okot adott az, hogy az országnak jelentősen sikerült mérsékelnie a bankszektor kockázatait.

Ismeretes, hogy a 2008-ban kirobbant pénzügyi világválság egyik európai érintettje az egykori jugoszláv tagállam, Szlovénia volt. Hosszas bizonytalanság után Alenka Bratusek kormányfő Brüsszel elé terjesztett takarékossági csomagjával, s az azt követő privatizációs politikával, valamint megszorításokkal sikerült elérni, hogy a déli állam ne kényszerüljön az EU védőhálója alá.

Kedvező lehet az is, hogy a Fitch szerint javultak Szlovénia piaci alapú finanszírozásának lehetőségei, s az eurozóna államaiban várható fellendülés is élénkítő hatással lesz az országra. Az idén már 0,5 százalékos gazdasági növekedést, s a külső egyensúlytalanság csökkenését várják.

Jöhet akár jó üzenet is a befektetőknek

Amennyiben meggyőző többséggel sikerülne megalakítania az új kabinetet a Miro Cerar vezette SMC-nek, az jó üzenet lenne a befektetőknek. Erre szükség is van, hiszen az ország tőzsdéje és állampapírpiaca meglehetősen visszatükrözte a bizonytalanságot, amely az előbbi szűk egy hónap alatt hat százalékkal esett, az állampapírok hozama számottevően emelkedett.

Bár Cerar tett kijelentéseket, amelyek szerint kormányra kerülése estén nem zárkózik el a kisebb állami cégek privatizálástól, a magánosításból származó bevételek esetleges fogyatkozása eléggé kedvezőtlen helyzetbe hozhatja a költségvetést. Ebből a szempontból magyar vállalatok is érintettetek lehetnek, hiszen a Deutsche Telekom – az MTelekom tulajdonosaként - ismeretesen szemet vetett a szlovén állami távközlési cégre, a Telekom Slovenije-re.

Egy biztos Miro Cerar jogász professzor nagy küzdőként ismert. Politikai érzékét, kitartó akaratát, a személyét ismerő elemzők szerint ,,von zu Hause  aus” hozta. Édesanyja, Zdenka Cerar államügyész Szlovénia igazságügyi minisztere is volt, édesapja pedig igazi nemzeti hős, aki két ízben is olimpiai aranyérmet nyert lólengésben.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A szlovén gazdaságot is megtépázta a járvány »

4IG 615 (-0,65 ) AKKO Invest 459 (-0,22 ) ANY 1230 (0,41 ) APPENINN 342 (-3,25 ) AutoWallis 78 (-0,64 ) CIGPANNONIA 190 (7,95 ) CyBERG 1190 (0,85 ) DELTA 96 (-2,54 ) DM-KER 4400 (8,64 ) Duna House A 3140 (4,67 ) EHEP 2480 (-5,70 ) FORRAS/OE 1040 (-7,14 ) FUTURAQUA 67 (0,90 ) GSPARK 3210 (-1,23 ) Gloster 2480 (-0,64 ) KULCSSOFT 1500 (-1,32 ) MASTERPLAST 604 (-0,33 ) MOL 1834 (-1,66 ) MTELEKOM 382 (-0,78 ) NORDTELEKOM 29 (-2,99 ) NUTEX 30 (-1,81 ) OPUS 248 (-1,20 ) OTP 10760 (-0,46 ) RABA 832 (-4,37 ) RICHTER 6700 (0,37 ) SET Group 70 (-3,45 ) TAKAREK 486 (1,67 ) WABERERS 872 (-0,23 ) ZWACK 16700 (-0,30 )