Nemzetközi környezetvédelmi elismerés a Budapest Airportnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Újabb, kiemelkedően fontos, nemzetközi környezetvédelmi elismerést vívott ki a Budapest Airport: az ACI, a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa elismerte,hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér elérte az ún. "karbon-semleges" minősítést. Az ACI által alapított akkreditációs program kimutatta, hogy a budapesti repülőtér a működése során egyensúlyban tartja az energiafelhasználást és az energiatermelést. A karbon-semlegesség ennek az állapotnak az elérését jelenti, hiszen a hagyományos, fosszilis energiafelhasználás mindig széndioxid kibocsátással jár, ezt nevezik más néven karbon-kibocsátásnak vagy karbon-lábnyomnak. Egész Európában alig harmincrepülőtér tartozik a karbon-semleges légikikötők csoportjába.

Újabb mérföldkő

Mérföldkőhöz érkezett a Budapest Airport többéves, a fenntartható működés kialakítását célzó programja. A repülőtér üzemeltetője tíz évvel ezelőtt kezdte meg az energia-racionalizálási tevékenységét, aminek köszönhetően 2018. áprilisában átvehette a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) karbon-semleges minősítését.

Ez azt jelenti, hogy a repülőtér környezettudatos megoldások alkalmazásával csökkentette a mindennapi működés során keletkező szén-dioxid-kibocsátást, a fennmaradó részt pedig - nemzetközileg felügyelt módon - kiegyenlíti.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Ez csak a kezdet

A Budapest Airport a környezettudatossági program részeként – egyebek mellett -energiatakarékos LED izzós rendszerekre cserélte a terminálok világítását, folyamatosan felújítja és karbantartja a repülőtéri távfűtési rendszer vezetékeit illetve az ivóvízhálózat szivattyúit.

Fontos része a programnak, hogy a repülőtér légtechnikai- és klímaberendezéseit is korszerűsítik. A kitartó munka eredményeképp a Budapest Airport egy utasra számított szén-dioxid kibocsátása az elmúlt öt évben nem kevesebb, mint 44 százalékkal csökkent.

"A kontinensen alig harminc repülőtér tartozik a karbon-semlegesen működő légikiötőkelitklubjába, Közép-Kelet Európában pedig elsőként sikerült megszereznünk ezt a minősítést" - emelte ki a Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója.

A fokozatos kizöldülés a cél

Hozzátette, mivel az utasforgalom folyamatosan és nagymértékben növekszik, azon is dolgoznak, hogy még zöldebbé tegyék a repülőtér működését, és összhangba hozzák a Greenairport nevű programukkal.

"Idén nyáron átadjuk a forgalomnak a 2 B Terminálon az új utasmólót, amelyet a legkorszerűbb hűtő-fűtő technológiákkal szerelünk fel. Emellett folyamatosan bővítjük a repülőtéri elektromosjárművek számát, egyre több elektromos töltőt helyeztünk üzembe, ezáltal is csökkentve a fosszilis üzemanyagból származó széndioxid kibocsátást" - mondta Szarvas Gábor.

Saját működésének optimalizálása mellett a Budapest Airport a repülőtéren működő partnereket, vállalatokat, szervezeteket és hatóságokat is a fenntartható működésre ösztönzi.

Három éve, 2015-ben indult útjára a Greenairport kezdeményezés, aminek keretében közös környezetvédelmi akciókkal teszik fenntarthatóvá a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működését.

A repülőtér energiafelhasználása ugyanis – a meleg víz előállításához, a fűtéshez és a világításhoz igénybe vett energia alapján – 23 ezer háztartás, egy kisebb magyar város energiaigényének felel meg, a környezettudatos megoldások használata tehát emiatt is kiemelt fontosságú.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európában 25 százalékkal kevesebb autót adtak el »