Nincs nagy hatással a piacra Matolcsy bejelentése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nincs nagyon nagy piaci, pénzügyi jelentősége annak, hogy a kormány két héttel korábban törlesztette a Nemzetközi Valutaalappal szembeni adósság egyik, 607 millió eurós részletét, a lépéssel a kabinet a befektetőknek üzent - mondták az MTI-nek banki elemzők pénteken. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője azt emelte ki, hogy nincs sok idő a törlesztés esedékessége és végrehajtása között, így a tranzakció előrehozatalának nincsen nagy pénzügyi hatása.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kormány ezt egyfajta "hangulatjavító" lépésnek is szánhatta, hogy megmutassa a választóknak és a piacoknak: megfelelően el van látva devizával.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány az eredeti határidő előtt két héttel, japán jenben törlesztette az IMF felé fennálló adósság egy részletét. A miniszter szerint az előrehozott törlesztést az tette lehetővé, hogy "elkapkodták" Prémium Euró Magyar Államkötvényt, amelyből összesen 1,325 milliárd euró értékben értékesített az államkincstár.

Matolcsy György szerint a korai törlesztés "a pénzügyi stabilitást, a befektetői biztonságot, és az ország erejét mutató lépés".

Árokszállási Zoltán kiemelte, hogy a kormány valóban többet tudott eladni a lakossági eurókötvényből, mint amennyire korábban lehetett számítani. Úgy fogalmazott: az 1,3 milliárd eurós értékesítés már tekintélyes összeg az idei évre tervezett, valamivel több mint 5 milliárd eurós devizakibocsátási cél fényében, de az értékesítés gyors üteme is fontos. Így kérdéses, hogy szükség lesz-e egyáltalán nemzetközi devizakötvény-kibocsátásra - tette hozzá.

A közgazdász szerint ugyanakkor egy intézményi devizakibocsátásnak pozitív felhangja lenne a piacon, jóllehet a kormány stratégiájába beleillik, hogy inkább a belső szereplőket igyekeznek bevonni az adósságfinanszírozásba. A Prémium Euró Államkötvény (PEMÁK) nagyobb értékesítésének ára is van - fogalmazott a közgazdász, aki rámutatott, hogy az első széria 5,1 százalékos néveleges kamatozása, illetve a második széria 4,7 százalékos kamata is felette van a magyar deviza-államkötvények piaci hozamszintjeinek.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője is hasonlóan vélekedett az előrehozott törlesztésről. A közgazdász úgy fogalmazott: semmilyen messzemenő következtetést nem érdemes levonni a bejelentésből, hiszen "két héten nem áll vagy bukik semmi".

Kondrát a japán jenben történő törlesztéssel kapcsolatosan kiemelte, hogy a kormány devizapozicióit swap-üzletekkel fedezi, így "nem tud igazán nyerni" a korai törlesztéssel.

Az MKB elemzője szerint a kormányzati lépés egyfajta üzenet lehet a befektetőknek, hogy "minden rendben van".

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kamatmentes hitel megfizethetetlen áron? »