Nőhet a V4 súlya az unión belül

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Dilemma előtt áll a visegrádi országok együttműködése - írta pénteki elemzésében a Die Presse.

A Brexit utáni űrbe nyomulhatnak be

Az osztrák konzervatív lap szerint a visegrádi országok, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország csaknem két éve hasznot húznak abból, hogy az európai politika új hatalmi tényezőjeként lépnek fel.

A lap tudósítója, Boris Kálnoky szerint Nagy-Britannia kilépése az unióból tovább növeli a közép-európaiak súlyát az unió lakosságában, a gazdasági teljesítményben és az uniós intézményekben.

"Most azonban fordult a széljárás, és a visegrádiak összetartása széthullhat" - írja Kálnoky és emlékeztet: Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár közösen akarják előmozdítani az európai politikát, közös gazdasági vezetést és európai adókat szeretnének.

Dilemma

A visegrádiak nem akarnak lépéseket tenni egy erősen "integrált" Európa irányába, azonban nem akarnak a periféria szorulni sem - állapítja meg a szerző, aki szerint a dilemma az, hogy megváltoztassák-e a véleményüket vagy az elutasítás miatt esetleg veszítsenek súlyukból.

A visegrádi országoknak erről különböző véleményük van - írja Kálnoky.
A szerző szakértőkre hivatkozva megjegyzi: a visegrádi együttműködés egyre inkább "Visegrád 2+2"-ről szól, amelyben Csehország és Szlovákia vannak az egyik oldalon és Németország felé húznak, a másik oldalon pedig Lengyelország és Magyarország áll.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európaszerte tovább nőtt a munkanélküliség »