Norvégia pénze is kell

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elindult kedden egy 200 ezer eurós, kétéves projekt, amelynek keretében a Norvég Alapok 180 ezer euróval támogatja a társadalmi párbeszéd kibővítését - mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Ennek része egy információs rendszer kiépítése, valamint egy képzési program, ez utóbbi keretében kutatást végeznek, konferenciákat és szemináriumokat tartanak - ismertette Gál Rezső projektvezető, a Liga társelnöke, valamint az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a tájékoztatón.

A projekt norvég partnere az LO-Norway konföderáció, valamint az elektronikai és számítástechnikai ágazati szakszervezet (EL&IT).

Magyar részről részt vesz a projektben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Villamos-ipari Társaságok Munkaadói Szövetsége, a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Gázipari Szakszervezeti Szövetség, a Magyar Olaj- és Gázipari Bányász Szakszervezet, továbbá az Olajipari Szakszervezet is.

A társadalmi párbeszédet három - helyi, ágazati és országos - szinten kell eredményesebbé tenni, országosan a legfontosabb az érdekegyeztetés bővítése - hangsúlyozta Gaskó István. Rámutatott: az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) helyébe lépett Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) azért nem pótolja az előbbit, mert a kormány nem vállalt benne tagsági kötelezettséget.

Az Európai Gazdasági Térség és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok újabb, 2016-ig szóló megállapodását Norvégia, Izland és Liechtenstein képviselői 2011. október 12-én írták alá Magyarországgal, ez mintegy 40 milliárd forint felhasználását teszi lehetővé. A megállapodások a magyar-norvég együttműködés szempontjából kiemelt fontosságú kezdeményezések támogatását célozzák a környezetvédelemtől a civil szervezeteknek szóló alap felállításán át a tudományos kutatásokig. A Mechanizmusok fő célja a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentése Európában, valamint a kétoldalú kapcsolatok erősítése Norvégia és Magyarország között.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Új munkásszállók Baranyában »