Nőtt a lakosság bizalma a kisker felé

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemben tapasztalható 7,7 százalékos emelkedés a lakosság bizalmának folyamatos növekedését tükrözi, hiszen azt mutatja, hogy az emberek egyre több tartós fogyasztási cikket vásárolnak - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH szerdai közlése szerint augusztusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a bolti értékesítés, változatlan áron számolva, 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a júliusi 4,2 és a júniusi 5,2 százalékos emelkedés után.

Digitális kereskedelem

Pomázi Gyula az internetes vásárlásokról elmondta, hogy a digitális kereskedelemmel foglalkozók száma és az általuk generált forgalom is folyamatosan nő, és a következő két-három hónapban az év végi vásárlások felfutása miatt további forgalomnövekedés várható.

Az NGM közleménye szerint a kiskereskedelmi forgalom már 50 hónapja folyamatosan erősödik.

Segített az otthonteremtési program

A tartós fogyasztási cikkek forgalmának bővüléséhez hozzájárult a kormány otthonteremtési programja is. A lakáspiac élénkülését jelzi, hogy 2017 első fél évében a kiadott építési engedélyek száma 40 százalékkal emelkedett, a felépült lakások száma pedig 46 százalékkal bővült.

Az új otthonok berendezése pedig a bútor, lakberendezési- és elektronikai termékek kereskedelmével foglalkozó cégek forgalmát is támogatja - közölték.

A kereskedők is tartós növekedési pályával számolnak, hiszen az áruház-felújítások eredményeként folytatódott az ágazat beruházásainak másfél éve tartó kiugró bővülése.

A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a minimálbér újabb 8 százalékkal, a garantált szakmunkás bérminimum pedig 12 százalékkal nő 2018. január elsejétől, mindez a bérek emelkedésén keresztül tovább serkenti majd a fogyasztást és a kiskereskedelmi forgalom bővülését is - közölték.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - derült ki a KSH szerdán közölt első becsléséből.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Burús jövőt lát a gazdaság előtt a horvát jegybank »