Nőtt a szolgáltatások külker többlete

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2013-ban a szolgáltatások exportja 4823, importja 3666 milliárd forintot (16,2, illetve 12,3 milliárd eurót) tett ki, a szolgáltatások külkereskedelmének többlete 1157 milliárd forint (3,9 milliárd euró) volt, amely 65 milliárd forinttal (116 millió euróval) haladta meg az előző év azonos időszakit.

A KSH szolgáltatások külkereskedelmi forgalmáról közzétett adatai szerint folyó áras forintadatokból számítva a kivitel értéke 4,4, a behozatalé 3,9 százalékkal nőtt, az export és az import euróértéke ennél kisebb mértékben, 1,6, illetőleg 1,2 százalékkal emelkedett.

A teljes szolgáltatás-külkereskedelmi export mintegy felét és az import kétharmadát képviselő üzleti szolgáltatások bevétele 2456, kiadása 2414 milliárd forintot tett ki az év folyamán, az aktívum 42 milliárd forint volt. Az export értéke összességében alig változott, az import 5,0 százalékkal bővült 2012-höz képest.

A személyes, kulturális, szórakoztatási szolgáltatások, valamint a jog- és licencdíjak bevételeiben regisztrált 14, illetve 8,8 százalékos növekedést ellensúlyozta a reexport és egyéb, kereskedelemhez kapcsolódó szolgáltatások és a vállalatcsoporton belüli, máshová nem sorolt szolgáltatások exportjának 7,7, valamint 11 százalékos visszaesése.

Értékesebbek voltak a k+f szolgáltatások

A KSH adatai szerint a kiadásokban meghatározó volt a k+f szolgáltatások értékének 16 százalékos bővülése, ami elsősorban a német reláció forgalomnövekedésére vezethető vissza. Több mint tizedével nőtt a személyes, kulturális, szórakoztatási szolgáltatások importja, továbbá a szolgáltatáscsoport átlagát meghaladóan emelkedtek a számítástechnikai szolgáltatások kiadásai. Ezzel szemben egy számjegyű csökkenés figyelhető meg a jog- és licencdíjak és a vállalatcsoporton belüli, máshová nem sorolt szolgáltatások importjában, mindkét esetben kiemelhető az EU-15 viszonylatában mért forgalom visszaesése.

Szállítási díjakból is lett egy kis bevétel

A szállítási szolgáltatások bevétele 1196, kiadása 771 milliárd forint, az egyenleg 426 milliárd forint volt 2013-ban. Az export forintértéke 13, az importé 6,1 százalékkal emelkedett a 2012. évi értékekhez képest.

A szolgáltatáscsoport bevételeinek közel felét és kiadásainak harmadát adó közúti szállítási szolgáltatások exportja 17, importja 12 százalékkal nőtt. Ezen belül számottevően emelkedett a közúti áruszállítási forgalom értéke, továbbá az év második felében megfigyelhető dinamikus exportbővüléshez hozzájárultak az év során bevezetett e-útdíj rendszer bevételei is.

A légi szállítási szolgáltatások bevételei 15, kiadásai 7,0 százalékkal emelkedtek; a forgalom mindkét irányában jelentős növekedés figyelhető meg az EU-n kívüli európai országokkal szemben. Az egyéb kiegészítő szállítási szolgáltatások - multimodális szállítás, szállítmányozás, raktározás - exportértéke mérsékelten emelkedett, míg importjában 6,7 százalékos csökkenést regisztrált a KSH.

A turizmus bevétele 1142, kiadása 435 milliárd forintot, az aktívum 708 milliárd forintot tett ki az év során, amely 60 milliárd forinttal magasabb volt az előző évi többletnél.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ismét 4,5 millió fölött a dolgozó magyarok száma »