Növekedésben az EU élén vagyunk

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön megerősítette, hogy a korábbi, első becslésével megegyező mértékben nőtt az euróövezet hazai összterméke (GDP) a harmadik negyedévben az előző három hónappal összevetve.

Az adat továbbra sem végleges, nyolc ország számai még hiányoznak. Az Eurostat csütörtökön azt közölte, hogy az euróövezetben a szeptember végével záródott három hónapban az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság. Az EU egészében a GDP 0,3 százalékkal bővült. Az adatok megegyeztek az október végén közölt első becsléssel. A második negyedévben mindkét blokkban a gazdaság 0,2 százalékkal nőtt. Az első negyedévben jóval erősebb ütemben - az euróövezet 19 tagállamában még 0,4 százalékkal, az unió 28 tagállamában pedig 0,5 százalékkal - bővült a gazdaság az előző három hónaphoz képest. Az eddig beérkezett adatok alapján negyedéves összevetésben Lengyelországban nőtt a legnagyobb mértékben a GDP, 1,3 százalékkal, majd Magyarország következett 1,1 százalékkal.

Az éves alapon történt összehasonlításban fordított a sorrend: az EU-ban Magyarország az éllovas, 4,8 százalékkal, Lengyelország pedig a második, 4 százalékkal. Éves bázison szezonális kiigazítással az euróövezetben 1,2 százalékkal, az EU-ban pedig 1,3 százalékkal nőtt a GDP az idei harmadik negyedévben. Az októberi első becslésben az euróövezetre kisebb, 1,1 százalékos, az EU egészére nagyobb, 1,4 százalékos gazdasági növekedési adat szerepelt. A második negyedévben az ütem az euróövezetben ugyancsak 1,2 százalék volt, az első negyedévben 1,3 százalék. Az EU-ban a GDP-növekedés a második negyedévben nagyobb, 1,4 százalék volt, az idei első három hónapban pedig 1,7 százalék.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

PM: igazságos forráselosztást az unióban! »