Nyár végére érdemes időzíteni a lakásvásárlást

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Bár az ingatlanárak egyre feljebb és feljebb kúsznak, tavaly a nyár utolsó hónapja az évtized egyik leggyengébb időszaka volt a piacon. Ha valaki lakást szeretne vásárolni, akkor érdemes augusztusban nyitva tartania a szemét, mert akár tíz százalékot is tud alkudni a meghirdetett árból - írja közleményében a GDN Ingatlanhálózat.

Közeledik az uborkaszezon

Dübörög az ingatlanpiac, mégis van olyan szakasza az évnek, amikor olcsóbban hozzájuthatunk a lakásokhoz.

Mivel sokan nyaralnak, kikapcsolódnak a nagy melegben, 2017 augusztusában olyasvalami történt az ingatlanszakmában, amire régen volt példa: beköszöntött az uborkaszezon és alább hagyott a vásárlói kedv. Erre számíthatunk az idén is.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Lejjebb tolhatók az árak

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint rengeteg az olyan kényelmi vásárló, aki a saját pénzét költi és úgy gondolja, ráér megkötni az üzletet szeptemberben is. Ide tartoznak a szezonális vásárlók is, akik egyetem, főiskola miatt szeretnének lakást venni.

„Azt tapasztaltuk, hogy a nyár közepén, végén a vevők megritkulnak és ez az árakban is megmutatkozik. Aki éber, nem lustul el és vásárolni kíván, akár 5-10 százalékot is alkudhat, mert a tulajdonos, akinek szüksége van a pénzre vagy nyomós oka van az értékesítésre, a saját bőrén érzi, hogy nem tudnak annyi ügyfelet szolgáltatni se az ingatlanirodák, se az ingatlan értékesítő portálok” – fogalmazott a szakértő.

Gadanecz Zoltán szerint emiatt az eladók az év más periódusaihoz képest alkuképesebbek. 2018 nyarán is arra számít, hogy lesz egy megtorpanás a piacon, ami valós árcsökkenést eredményez majd. Aki vásárolni szeretne, annak érdemes megragadnia ezt a lehetőséget és a nyár végére időzíteni a keresést.

Szinte mindent megvesznek most a Balatonnál

Van, ahol viszont nem feltétlenül az alkulehetőségek miatt indult be a keresleti tábor. A Balatonnál például tovább emelkedtek az árak a tavalyi évhez képest, de minden ingatlantípusra jelentős most az érdeklődés a balatoni ingatlanpiacon.

A nagy roham miatt pedig azt az ingatlant, amit egy-két éve még nem lehetett értékesíteni, most könnyen eladják az ingatlanközvetítők, ráadásul a korábbinál jobb áron - jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője.

Egyértelműen túlkereslet mutatkozik lakásokra, nyaralókra, építkezésekre és telkekre is. Ezek közül talán az újépítésűeknél a legkiegyensúlyozottabb most a kereslet és kínálat - tette hozzá.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az alkupozíció javulására lehet számítani a lakáspiacon »