-->

Nyomás alatt Kína?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A fogyasztói árak növekedésének üteme felgyorsult, az ipari termelői áraké pedig a várakozások ellenére nem csökkent októberben Kínában, előrevetítve, hogy a negyedik negyedévben is erős marad a kereslet, és szolidan bővül a gazdaság.

A kínai központi statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy a fogyasztói árak októberben 1,9 százalékkal emelkedtek a szeptemberi 1,6 százalékkal szemben, az ipari termelői árak növekedési üteme pedig nem csökkent, 6,9 százalék maradt.

Az elemzők arra számítottak, hogy a termelői árak csak 6,6 százalékkal, a fogyasztói árak pedig 1,8 százalékkal emelkednek októberben.

Az építőipar gyors növekedése felhajtotta a nyersanyagárakat, és az inflációs nyomás annak ellenére nem gyengült, hogy a kormány a magas vállalati adósságállomány leszorítása érdekében likviditásszűkítő intézkedéseket hozott a spekulatív finanszírozás letörésére.

Szakértők arra számítanak, hogy a következő hónapokban tovább erősödik az inflációs nyomás, mert az ipari nyersanyagok ára emelkedik.

Az áremelkedés vezérelte fellendülés a negyedik negyedévben is folytatódik, mert magas szinten maradnak az állótőke beruházások és nagy az építőipar kereslete. A termelői árak emelkedését az is erősíti, hogy a kormány a nem hatékony kapacitások leépítésére törekszik, és több régióban utasította az üzemeket, hogy a szmogterhelés csökkentése érdekében fogják vissza termelésüket. A felhasználók emiatt a kínálat drasztikus szűkülésétől tartanak.

A fogyasztói árakat a nem élelmiszerek drágulása hajtotta föl, miközben a fogyasztói kosárban nagy súllyal szereplő élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent tavaly októberhez képest, ezen belül a disznóhús ára 10,1 százalékkal zuhant.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Vihart kavart a sanghaji infektológus vakcinaposztja »