Nyomás alatt Kína?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A fogyasztói árak növekedésének üteme felgyorsult, az ipari termelői áraké pedig a várakozások ellenére nem csökkent októberben Kínában, előrevetítve, hogy a negyedik negyedévben is erős marad a kereslet, és szolidan bővül a gazdaság.

A kínai központi statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy a fogyasztói árak októberben 1,9 százalékkal emelkedtek a szeptemberi 1,6 százalékkal szemben, az ipari termelői árak növekedési üteme pedig nem csökkent, 6,9 százalék maradt.

Az elemzők arra számítottak, hogy a termelői árak csak 6,6 százalékkal, a fogyasztói árak pedig 1,8 százalékkal emelkednek októberben.

Az építőipar gyors növekedése felhajtotta a nyersanyagárakat, és az inflációs nyomás annak ellenére nem gyengült, hogy a kormány a magas vállalati adósságállomány leszorítása érdekében likviditásszűkítő intézkedéseket hozott a spekulatív finanszírozás letörésére.

Szakértők arra számítanak, hogy a következő hónapokban tovább erősödik az inflációs nyomás, mert az ipari nyersanyagok ára emelkedik.

Az áremelkedés vezérelte fellendülés a negyedik negyedévben is folytatódik, mert magas szinten maradnak az állótőke beruházások és nagy az építőipar kereslete. A termelői árak emelkedését az is erősíti, hogy a kormány a nem hatékony kapacitások leépítésére törekszik, és több régióban utasította az üzemeket, hogy a szmogterhelés csökkentése érdekében fogják vissza termelésüket. A felhasználók emiatt a kínálat drasztikus szűkülésétől tartanak.

A fogyasztói árakat a nem élelmiszerek drágulása hajtotta föl, miközben a fogyasztói kosárban nagy súllyal szereplő élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent tavaly októberhez képest, ezen belül a disznóhús ára 10,1 százalékkal zuhant.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mégis életbe lépnek az importvámok, Peking bosszúra készül »