-->

Nyugtatja betéteseit a takarékszövetkezet

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet működése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kirendelt felügyeleti biztosok tevékenysége mellett prudens, fenntartható és folyamatos, a betétesek pénze biztonságban van - közölte honlapján hétfőn a takarékszövetkezet.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél az MNB által 2013. november 5-én indított vizsgálat továbbra is folyamatban van. Az elmúlt két hónapban - a vizsgálat részeként – semmilyen negatív megállapítást nem tett az MNB - áll a közleményben.

A betétesek pénze biztonságban van

A felügyeleti eljárás alatt - a korábbiaknak megfelelően - a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet mindennapi működése az új kötelezettségvállalások korlátozásán túl zavartalan. A betétesek pénze biztonságban van, szinte kizárólag olyan betétesekkel rendelkezik a szövetkezet, akikre vonatkoznak az Országos Betétbiztosítási Alap által nyújtott betétbiztosítások.

Aggályos hírek az intézményről

A takarékszövetkezet a közleményt azt követően adta ki, hogy a sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint az intézménnyel szemben indult felügyeleti vizsgálat több negatív megállapítást hozhat a tevékenységével kapcsolatban, a takarék működése külső vizsgáló számára gyakorlatilag áttekinthetetlen.

Az MNB november 5-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez, és megtiltotta számára egyes pénzügyi szolgáltatások végzését, ez azonban a betéteseket nem érinti. Binder István, az MNB kommunikációs osztályvezetője az MTI megkeresésére nyomatékosította, hogy a takarék nem tagja a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ).

Kicsi az intézmény súlya

A jegybank akkori közleménye szerint a biztosok feladata a betétesek védelme érdekében a takarékszövetkezet prudens működésének, tőkehelyzetének és likviditási helyzetének biztosítása. A kirendelés 2013. november 5-től a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállításáig, de legfeljebb egy évre szól. A közlemény kiemeli, hogy a takarékszövetkezet mérlegfőösszege alapján számított piaci részaránya a hazai hitelintézeti piac egészére vetítve alig haladja meg az egy ezreléket.

 

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés