Nagy hiányt okoz a Brexit

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nagyjából tízmilliárd eurós lyukat üthet az Európai Unió büdzséjén az egyik legnagyobb nettó befizető tagországnak számító Egyesült Királyság kilépése, amivel párhuzamosan ráadásul új feladatokat is finanszírozni kellene - közölte Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos szerdán az EU pénzügyeinek jövőjéről szóló vitaanyag bemutatásakor.

Új kihívások

Sajtóértekezletén a német politikus elmondta, hogy a britek távozásával évente körülbelül 10-11 milliárd euró esik ki, ezért a hatékonyság növelésére, a pénz valamekkora részének pótlására, takarékoskodásra, átcsoportosításra, illetve más bevételi forrásokra lehet szükség. Oettinger emellett rámutatott, hogy eközben a védelem, a biztonság területén jelentkező új feladatokat is finanszírozni kell, ami kétszeresére növelheti ezt a hiányt.

"Ha Európa meg akar küzdeni az új kihívásokkal, akkor valahonnan pénzre van szükség. Költhetünk kevesebbet, vagy találhatunk új forrásokat" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy "nehéz döntéseket kell majd hozni".

Lehetőség

A Brexit mindazonáltal lehetővé teszi a britek által korábban kiharcolt, "torzító hatású" költségvetési visszatérítések megszüntetését - mondta Oettinger, aki szerint olyan módon kellene átcsatornázni a forrásokat, ami az integráció és a tagállamok közötti együttműködés kiterjesztését mozdítja elő.

"A büdzsé változása és annak felhasználása attól függ, hogy milyen jövőt szánunk az Európai Uniónak" - jelentette ki. Az Európai Bizottság szerdán ismertetett anyaga öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel az unió pénzügyeinek jövőjéről, amelyek a következők: az EU a megszokott kerékvágásban halad tovább; kevesebbet fog tenni; több sebességgel fog előremozdulni; kevesebbet tesz, viszont hatékonyabban; vagy sokkal többet tesz.

A lehetőségek a meglévő szakpolitikákkal kapcsolatos kiadások csökkentésétől a bevételek növeléséig terjednek. Az EU költségvetése idén 157,9 milliárd euró kötelezettségvállalást irányoz elő.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A londoniak szerint a brit gazdaság nincs jó állapotban »