-->

Olcsóbban juthatunk hozzá az élelmiszerekhez

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az átlagos élelmiszerárak globálisan már a harmadik egymást követő hónapban mérséklődtek júniusban, elsősorban a szemes termények és az olajos magvak árcsökkenésére - áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzésében.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index júniusban 206 pont lett, 3,8 ponttal (1,8 százalékkal) alacsonyabb a májusinál, amikor 2,5 ponttal (1,2 százalékkal) csökkent a megelőző hónaphoz viszonyítva.

Egy évvel korábban, 2013 júniusában a mutató mintegy 6 ponttal (2,8 százalékkal) magasabban állt.

Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.

Tavaly összességében 1,6 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak, ezen belül csökkent az olajos magvak, a cukor és a szemes termények ára, nőtt viszont a tejtermékeké és a húsféléké.

A FAO csütörtökön a szemes termények idei globális termésmennyiségére vonatkozó előrejelzését 21,5 millió tonnával 2,478 milliárd tonnára javította, ami így minden idők második legnagyobb termése lehet.

A FAO ezzel egy időben 702,7 millió tonnára változtatta az idei globális búzaterméssel kapcsolatos várakozását az egy hónappal korábban várt 701,7 millió tonnáról. Az idei évre várt búzamennyiség 1,8 százalékkal kisebb a tavalyi rekordnál.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Emelkedtek az élelmiszerárak júliusban »