Önállósodott bankrablók ellen küzedenek a hatóságok

| forrás:
V. A. F.
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A banki adatokra éhes Zbot trójai egy igen kellemetlen szokást vett fel. Saját maga gondoskodik a terjedéséről, és ezért például a pendrive-okat sem kíméli.

A Zbot vagy más néven Zeus trójai első variánsa 2007-ben jelent meg, amikor az Amerikai Közlekedési Minisztérium informatikai rendszeréből igyekezett adatokat kiszivárogtatni - adta hírül a biztonsagportal.hu. A szélesebb körű elterjedése 2009 márciusában vette kezdetét. Ahogy a trójainak jelentek meg az újabb és újabb verziói, úgy okozott mind több problémát az egyéni felhasználók körében is, és vált mind inkább a banki adatok eltulajdonítására alkalmas károkozók legismertebb képviselőjévé.

A hatóságok és a biztonsági cégek folyamatosan küzdöttek a Zbot ellen, illetve próbálták felkutatni a kártevő készítőit, de az mindent túlélt. Ebben az is közrejátszott, hogy 2011-ben a forráskódja kiszivárgott az internetre, amire a vírusírók hamar lecsaptak. Azóta a trójai kódja számos egyéb ártalmas program részévé vált, de az eredeti Zbot "vonal" is fennmaradt. Oly annyira, hogy még napjainkban is sok kárt okoz.

A Zbot legújabb variánsáról a Trend Micro kutatói számoltak be, akik elsősorban a terjedési mechanizmusok változására hívták fel a figyelmet. A Zbot ugyanis korábban elsősorban weboldalakról, különféle szoftveres sérülékenységek kihasználásával került fel a számítógépekre, amelyekről - néhány fájlfertőzésre is alkalmas variánsát leszámítva - már nem terjedt tovább automatikusan.  Ugyanakkor a legújabb Zbot már nem ennyire visszafogott, hiszen cserélhető adattárolókon, például pendrive-okon keresztül képes a saját állományainak terjesztésére. Ez pedig annak fényében sem jó hír, hogy a trójai e nélkül is nagyszámban került fel a számítógépekre - állapította meg a portál szakírója, Kristóf Csaba.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés