-->

Online bűncselekmény - nem mindegy, mire kattintunk

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A brit kormány szigorítási tervei szerint a jövőben súlyos bűncselekménynek minősülne az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak puszta megtekintése is - mondta kedden a brit belügyminiszter.

Meg kell állítani

Amber Rudd a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusán felszólalva kifejtette: terrorcselekményekre szító, gyűlöletkeltő, radikalizáló tartalmakat még ma is szinte akadálytalanul fel lehet tölteni a világhálóra, ahol e tartalmak "túlságosan könnyen, másodperceken belül" hozzáférhetővé válnak.

Rudd szerint ennek véget kell vetni, mivel a terrortámadási tervek előkészületei is egyes esetekben az ilyen tartalmakat megjelenítő online felületeken történnek.  

15 év börtön az ára

Éppen ezért a brit kormány törvényi szigorítást tervez, amelynek értelmében 15 évig terjedő börtönbüntetéssel lesznek sújthatók mindazok, akik rendszeresen ilyen online tartalmakat nézegetnek - mondta a kongresszusi hallgatóság ovációja közepette a belügyminiszter.

Amber Rudd szerint ezzel be lehet zárni egy jelentős büntetőjogi rést, ugyanis a jelenlegi törvények csak azt rendelik büntetni, ha valaki letölt és tárol terrorista tartalmakat az internetről, de az ilyen tartamak rendszeres megtekintését nem, ami "kritikus jelentőségű különbség".

Rudd a konzervatív párti kongresszuson bejelentette azt is, hogy a készülő törvénymódosítás alapján szintén 15 évig terjedő börtönbüntetést lehet majd kiróni azokra is, akik terrorcselekmény elkövetésének céljából tesznek közzé információkat a rendőrségről vagy a brit fegyveres erőkről.

Egy hatékony szűrő kell

A miniszter, aki most első ízben ismertette e szigorítási terveket, felszólította a globális közösségi felületeket üzemeltető internetes vállalatokat - közvetlenül nevesítve közülük a Facebookot, a Twittert és a Google-t -, hogy sürgősen fejlesszenek ki olyan technológiai megoldásokat, amelyek megtisztítják felületeiket a terrorista, radikalizáló tartalmaktól.

"Cselekedjenek haladéktalanul, tegyenek eleget erkölcsi kötelezettségeiknek" - üzente e cégeknek keddi kongresszusi felszólalásában a brit belügyminiszter.

És mi van a netszolgáltatókkal?

Theresa May brit miniszterelnök nemrégiben az internetszolgáltató vállalatokat is sürgős cselekvésre szólította fel.

May a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak nyilatkozva néhány hete kijelentette: ha a nagy internetszolgáltató társaságok nem lépnek fel a radikalizáló hatású online tartalmak terjesztése ellen, a brit kormány fontolóra veheti olyan új intézkedési hatáskörök bevezetését, amelyekkel a hatóságok útját állhatják a hozzáférésnek e szélsőséges tartalmakhoz.

Március vége óta öt terrorcselekmény történt Nagy-Britanniában; a támadásokban összesen 35-en vesztették életüket.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ki gondolta volna? Többet lógunk a telefonunkon »