Óriási a francia hiány - hogy oldja meg a kormány?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Franciaország az európai kötelezettségvállalásainak megfelelően idén a GDP-arányos 3 százalék alatt tartja az államháztartási hiányt, mégpedig megtakarítási intézkedésekkel - jelentette be csütörtökön Edouard Philippe miniszterelnök.

8 milliárd eurós túllépés

A kormányfő sajtótájékoztatója előtt hozta nyilvánosságra a számvevőszék, hogy az előző, szocialista kormányzat mintegy 8 milliárd eurós költségvetési túlköltekezést hagyott maga után, s amennyiben az új kormányzat nem vezet be megszorításokat, a deficit idén eléri a GDP-arányos 3,2 százalékot.

"Több mint 8 milliárd eurós túllépést örököltünk. Ez elfogadhatatlan" - fogalmazott a miniszterelnök.

Rekord szinten az államadósság

Francois Hollande előző szocialista államfő (2012-2017) kormánya elkötelezte magát arra, hogy idén 2,7 százalékra csökkenti a GDP-arányos költségvetési hiányt, miután az tavaly 3,4, 2015-ben pedig 3,6 százalék volt.

A baloldali kormányzat azt vállalata, hogy az európai szerződéseknek megfelelően tíz év után idén először 3 százalék alatt lesz a deficit. A számvevőszék szerint azonban az előző kormány költségvetési vállalásai tele voltak "őszintétlenségekkel", ugyanis a 2017-es túllépés kizárólag az állami kiadások alulértékeléséből adódik.

Nem kap újabb haladékot

Eduard Phillippe kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy az államadósság rekordszintet ért el: a 2147 milliárd eurós összeg azt jelenti, hogy 70 ezer euró adósság jut minden munkavállaló franciára.

A miniszterelnök bejelentette, hogy egy "komoly, hiteles, őszinte alapokon nyugvó új költségvetést" dolgoz ki az új kormányzat annak érdekében, hogy 3 százalék alatt maradjon idén a költségvetési hiány.

"Nem adóemeléssel csináljuk meg, hanem megtakarítási intézkedésekkel" - hangsúlyozta. "Kedden kormánypolitikai beszédemben, majd júliusban a költségvetési vitában alkalmam lesz a parlamentben bemutatni az államháztartás rendbetételét célzó stratégiánkat" - jelezte Edouard Philippe.

Franciaország az utolsó ország az eurózónában Spanyolországgal együtt, amely túlzottdeficit-eljárás alatt áll, s már kétszer, 2013-ban és 2015-ben is kétéves haladékot kapott arra, hogy a 3 százalékos határ alá vigye az államháztartási hiányt. Az Európai Bizottság előzetesen kizárta, hogy Franciaország újabb haladékot kaphat.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Közel négymilliárd forint zöld beruházásokra »