Ennyit vitt el a válság eddig - Öt éve ment csődbe a Lehman

| forrás:
TF
| olvasási idő: kb. 1 perc

Öt éve, 2008. szeptember 15-én jelentették be, hogy hagyják csődbe menni a Lehman Brothers amerikai befektetési bankot. A dallasi Fed tanulmánya alapján a válság kezelése eddig 6-14 ezermilliárd dollárjába került az Egyesült Államoknak, de a cnbc.com összeállítása szerint ez az összeg akár meg is duplázódhat.

A válság 5 évvel ezelőtt, 2008. szeptember 15-én kezdődött azzal, hogy csődbe ment az USA egyik legnagyobb befektetési bankja, a Lehman Brothers. A hír megrázó volt. Bár korábban is voltak már jelei a problémáknak, ezzel az eseménnyel vált mindenki számára egyértelművé, hogy tényleg nagy a baj.

A dallasi Fed tanulmányában megpróbálta felmérni a válság költségeit. A károk becslésénél nem csak a közvetlen kiadásokat – például a bankrendszer megmentésére fordított kormányzati összegeket –, hanem egyéb tényezők hatását is megbecsülték. Gondolva itt a válságot követő tartós és emelkedő munkanélküliségre, a fogyasztás csökkenésére, és a gazdasági teljesítmény visszaesésére egyaránt. Ezek ugyanakkor csak korlátozottan becsülhetők, hisz nem meghatározható a munkanélküliség pszichológiai hatása, a lehetőségek beszűkülése vagy a kormányzati beavatkozás a gazdasági folyamatokba.

A kár eddig 6-14 ezermilliárd dollár

A számítások szerint eddig 6000 és 14 000 milliárd dollárba került a válságkezelés. Ez az USA, tehát a világ legnagyobb gazdasága egy éves teljesítményének (az éves GDP-nek) a 40-90 százalékát teszi ki (a válság előtti utolsó évet, 2007-et figyelembe véve). A lakosságra vetítve háztartásonként 50 ezer 120 ezer dollár közötti összeget jelent az elmúlt öt évben.  Kicsit bővítve a fókusz a világgazdaság által egy évben megtermelt javak (a világ éves GDP-jének) 8,5-20 százaléka.

S ez még nem a végleges összeg, hiszen a válság még tart és nem tudni meddig. A fogyasztási mutatók alakulása alapján ez az összeg akár meg is duplázódhat. A munkaerő-piaci adatok pedig fokozott óvatosságra intenek. (A Fed erre az adatra is figyel, amikor dönt a növekedésösztönző programjáról.)

Alapelvek sérültek

A recesszió mentális hatásaira is kitér a tanulmány. Az amerikai lakosság sose volt ennyire pesszimista a jövőjével kapcsolatban, mint a válság idején. Az az elképzelés, miszerint mindenki érdemei alapján részesül a megtermelt javakból egyszer s mindenkorra összeomlott.

A bankmentés igazságtalan adózásra kényszerített, sérült az emberi és intézményi szabadság a beavatkozás miatt, óriásira duzzadt az államadósság. A tanulmány szerint az amerikai kapitalizmust alapjaiban rázta meg a krízis és annak kezelése.

Az elemzés zárásában a jövőre figyelmeztet, arra hogy olyan hatékony politikát kell folytatni, amellyel elkerülhető egy hasonló válság, hiszen annak költségei már valóban megfizethetetlenek lesznek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javult a szolgáltatóipari teljesítmény az USA-ban »