Oroszországgal csínján bánik az EBRD

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Növelte a tevékenységi területének nyújtott finanszírozási támogatások értékét tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), annak ellenére is, hogy a szankciókkal összhangban meredeken csökkent az Oroszországnak folyósított új finanszírozások összege.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet a tavalyi tevékenységet összegző szerdai kimutatásában közölte, hogy 2014-ben 8,85 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének, amelyhez az utóbbi években több arab ország, valamint Törökország és Ciprus is csatlakozott.

Eltántorították Oroszországtól

Egy évvel korábban az EBRD nem egészen 8,5 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját.

A bank a tavalyi támogatásokról szóló, Londonban ismertetett beszámolójában közölte: a részvényes országok tavaly júliusban azt az "iránymutatást" adták az EBRD-nek, hogy Oroszországban egyelőre ne kezdjen új finanszírozási programokat.

Ennek hatására tavaly a harmadára csökkent az Oroszországnak nyújtott EBRD-folyósítások összege: 2013-ban a bank 1,82 milliárd eurót, tavaly 608 millió eurót hagyott jóvá oroszországi programokra.

Az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi felvevője eddig minden évben Oroszország volt az EBRD működési területének összes országa közül, ám a bank szerdai ismertetése szerint tavaly már Törökország kapta a legtöbb EBRD-finanszírozást. Törökország - ahol az EBRD alig négy éve kezdte meg tevékenységét - az egy évvel korábbi 920 millió euró után 2014-ben 1,39 milliárd euró finanszírozáshoz jutott a banktól.

Leépíti tevékenységét a közép-európai EU-gazdaságokban

Szerdai beszámolójában az EBRD nem titkolta, hogy az orosz programok jelentős visszaesése tette lehetővé a működési terület más országainak nyújtott finanszírozások kibővítését.

Kijev

Az EBRD különösen Ukrajnában fokozta tevékenységét: ukrajnai programokra 2014-ben 1,21 milliárd eurót folyósított a tavalyelőtti 798 millió euró után.

A bank ugyanakkor jól érzékelhetően építi le tevékenységét a közép-európai EU-gazdaságokban: Magyarországon a két évvel ezelőtt 200 millió euróról tavaly 6 millió euróra, Lettországban 23 millió euróról 4 millió euróra, Szlovákiában 237 millió euróról 62 millió euróra, a térség legnagyobb kedvezményezett országában, Lengyelországban is 756 millió euróról 594 millió euróra csökkent az új EBRD-finanszírozások értéke.

Kinnlevőség-portfoliójának nagyon nagy része jól teljesít

Szerdai beszámolójában az EBRD már előre jelezte, hogy meg fognak látszani tavalyi nettó bevételein a tevékenységi területén zajló kedvezőtlen folyamatok - mindenekelőtt az orosz-ukrán válság - hatásai, a tavalyi év végén kialakult globális piaci felfordulás, valamint az, hogy továbbra sincs nyoma az euróövezeti fellendülésnek.

Az EBRD hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kinnlevőség-portfoliójának nagyon nagy része jól teljesít, és 2014 egészére is jelentős realizált nyereség várható. Az EBRD tőkebázisa továbbra is nagyon erőteljes, és bank megfelelő helyzetben van a piaci volatilitás átvészelésére - áll a bank londoni székhelyén ismertetett szerdai beszámolóban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Három éve hódítanak a fogyasztóbarát lakáshitelek »