Örülhetünk a dollár gyengülésének

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az amerikai pénzügyminiszter üdvözölte szerdán a dollár gyengülését Davosban, ahol a 48. Világgazdasági Fórumon más magas rangú amerikai tisztségviselőkkel együtt arra buzdította a jelenlévőket, hogy hajtsanak végre nagy befektetéseket az Egyesült Államokban.

Steven Mnuchin, aki Donald Trump amerikai elnök látogatása előtt egy nappal szólalt fel Davosban, hangsúlyozta, hogy a piacok nagyon kedvezően fogadták az adók csökkentését célzó, decemberben elfogadott reformokat.

Megismételte, hogy a Fehér Ház célja a gazdasági növekedés ütemének 3 százalékra, vagy annál is erősebb ütemre emelése.

Mélyponton a dollár

A dollár több mint hároméves mélypontra gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán azon aggodalmak fokozódására, hogy az amerikai deviza hozamelőnye elkezd csökkenni, ahogy a világ legnagyobb központi bankjai elindulnak masszív gazdaságélénkítő intézkedéseik leépítésének útján.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 2014 decembere óta először a 90 pontos küszöb alá esett kedden. Szerda délelőtt, 11 óra körül 0,49 százalékos mínuszban, 89,44 ponton - eddigi napi mélypontja, a 89,41 pont közelében - állt az index.

Az eurót ugyanekkor 1,2344 dolláron jegyezték, napi szinten 0,37 százalékkal erősödött a közös európai pénz. Eddigi napi maximumán, 1,2356 dolláron több mint hároméves csúcson, ugyancsak 2014 decembere óta a legerősebb szinten járt az euró árfolyama.

A kapuk nyitva állnak

Gary Cohn, Trump elnök gazdasági főtanácsadója kedden tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: az elnök Davosban azt az üzenetet akarja átadni a világnak, hogy az Egyesült Államok nyitott az üzletek iránt. Trump arra buzdítja majd a globális nagyvállalatokat, hogy az amerikai adóreform előnyeit kihasználva fektessék be tőkéjüket az Egyesült Államokban.

"Azt akarjuk, hogy a világ fektessen be Amerikában, és hozzon létre munkahelyeket az amerikai dolgozók számára" - hangoztatta Cohn, hozzátéve, hogy Trump elnök "felszabadította az amerikai gazdaságot".

Trump beszédében megerősíti, hogy "egy virágzó Amerika jó dolog az egész világ számára" - mondta a főtanácsadó, aki ugyanakkor megismételte azt a gyakran hangoztatott álláspontot, miszerint a szabadkereskedelem csak akkor jó választás, ha "igazságos és kölcsönös" érdekeken alapul, és az "Amerika először" szlogen nem jelenti azt, hogy "csak Amerika".

Donald Trump már csütörtökön ott lesz Davosban. Kétnapos látogatása alatt többek között Theresa May brit és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is tárgyal, külön találkozik az Egyesült Államokban jelentős beruházásokkal rendelkező európai nagyvállalatok vezetőivel, majd pénteken beszédet tart a Világgazdasági Fórumon.

Legutóbb 2000-ben vett részt amerikai elnök a davosi Világgazdasági Fórumon, Bill Clinton személyében.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Burús jövőt lát a gazdaság előtt a horvát jegybank »