Összeállt a terrorellenes bizottság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Parlament (EP) kedden megválasztotta annak a különbizottságnak a tagjait, amelynek létrehozását júliusban szavazta meg, és azzal a feladattal bízta meg, hogy feltárja a terrorizmus elleni uniós harc gyakorlati és jogi hiányosságait. A bizottság tagja lett Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője - közölte az EP sajtóosztálya.

Az okokat keresik

A különbizottság az európai terrorveszély mértékét elemzi majd, és feltárja azokat az esetleges hibákat, amelyek hozzájárulhattak, vagy a jövőben hozzájárulhatnának újabb terrortámadások elkövetéséhez.

A bizottság feladata lesz, hogy megvizsgálja a külső határok ellenőrzésével kapcsolatos intézkedések végrehajtását, a tagállamok közötti információcsere hiányosságait, az európai adatbázisok átjárhatóságát.

Figyelik továbbá a terrorellenes törvényeknek az alapjogokra gyakorolt hatását, a radikalizálódást megelőző és a társadalomba való visszailleszkedést célzó programok hatékonyságát, valamint a pénzmosás és a terrorcselekményeket finanszírozó források felszámolásának lehetőségeit.

A terrorelhárítási törvény felülvizsgálatát ígérte Macron
"2020-ban a feleslegesnek vagy alkalmatlannak bizonyult intézkedéseket el lehet majd törölni. Ha viszont a technológiai fejlődés, vagy a terroristák új stratégiái megkövetelik, a törvényt kiegészítjük" - hangsúlyozta a köztársasági elnök az Elysée-palotában tartott konferencián.

Egy éves mandátum

A 30 képviselőből álló bizottság mandátuma egyelőre 12 hónapra szól.

A bizottságnak félidős és zárójelentést kell bemutatnia, amelynek elkészítéséhez a többi között tagállami parlamenteket, hatóságokat, bűnüldöző szerveket is felkeres - közölte az Európai Parlament.

A bizottság csütörtökön tartja első ülését - tették hozzá.

Rendkívüli terrorfenyegetettség Európában
A külgazdasági- és külügyminiszter szerint a nyáron történtek alapján továbbra is helytálló az az állítás, hogy Európában a biztonsági helyzet soha nem volt ilyen rossz, és a terrorfenyegetettség sem volt ilyen súlyos, mint most.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés