Összecsukható a vagyonolló?

Nyakunkon a Davosi Világgazdasági Fórum, ahol megkerülhetetlen téma, hogy tavaly a megtermelt vagyon 82 százaléka a leggazdagabb 1 százaléké lett. Úgy tűnik nem csak a válság tette a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket pedig még szegényebbé, de a kilábolás idején, sőt, a fellendüléskor sem változik a képlet. Ön szerint összecsukható a vagyonolló? Szavazzon!

Tovább nyílik Csak amíg a globál elit Davosban eltölt 4 napot, körülbelül 8 milliárd dollárral fog növekedni a világ milliárdosainak vagyona. És az egyenlőtlenségek növekedéséhez a kormányok is asszisztálnak. A nemzeti gazdaságpolitikák sikere oly mértékben függ a vállalatok eredményességétől, hogy a menedzsmenteknek percig sem kell aggódniuk az adózás miatt, Miközben a nagy cégek elkerülik az adókat, a szegények egyre nagyobb adóterheléssel kénytelenek szembenézni, ráadásul a béreket is leszorítja és a munkakörülményeket is elviselhetetlenné teszi a vállalati profitérdek. Mit sem számít a tehetség és a szorgalom, a vagyon ebben a világjátékban mindent visz.

Össze kell csukni Vannak jó példák. Már önmagában az is biztató, hogy évről évre szembesítik a statisztikákkal a gazdagokat. Arról nem is szólva, hogy az egyenlőtlenségek végtelen növekedése a nagyvállalatoknak sem jó, hiszen piacromboló hatású. Ha az alkalmazottak életszínvonala nem ér el egy küszöb szintet, akkor kik fogják megvásárolni a cégek termékeit? Kik vesznek fel hiteleket, kik költenek a szabadságuk idején? És ennek a gazdagok adóelkerülése sem mond ellent. Az adózás is a tömegszerűségre épül, mindig csak a többséget érdemes az államnak sarcolnia, ám hogy ez eredményes legyen, ahhoz magasabb bérek kellenek. A vállalatoknak és az államnak is megtérül, ha összébb zárják a vagyonollót.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból »