Összecsukható a vagyonolló?

Nyakunkon a Davosi Világgazdasági Fórum, ahol megkerülhetetlen téma, hogy tavaly a megtermelt vagyon 82 százaléka a leggazdagabb 1 százaléké lett. Úgy tűnik nem csak a válság tette a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket pedig még szegényebbé, de a kilábolás idején, sőt, a fellendüléskor sem változik a képlet. Ön szerint összecsukható a vagyonolló? Szavazzon!

Tovább nyílik Csak amíg a globál elit Davosban eltölt 4 napot, körülbelül 8 milliárd dollárral fog növekedni a világ milliárdosainak vagyona. És az egyenlőtlenségek növekedéséhez a kormányok is asszisztálnak. A nemzeti gazdaságpolitikák sikere oly mértékben függ a vállalatok eredményességétől, hogy a menedzsmenteknek percig sem kell aggódniuk az adózás miatt, Miközben a nagy cégek elkerülik az adókat, a szegények egyre nagyobb adóterheléssel kénytelenek szembenézni, ráadásul a béreket is leszorítja és a munkakörülményeket is elviselhetetlenné teszi a vállalati profitérdek. Mit sem számít a tehetség és a szorgalom, a vagyon ebben a világjátékban mindent visz.

Össze kell csukni Vannak jó példák. Már önmagában az is biztató, hogy évről évre szembesítik a statisztikákkal a gazdagokat. Arról nem is szólva, hogy az egyenlőtlenségek végtelen növekedése a nagyvállalatoknak sem jó, hiszen piacromboló hatású. Ha az alkalmazottak életszínvonala nem ér el egy küszöb szintet, akkor kik fogják megvásárolni a cégek termékeit? Kik vesznek fel hiteleket, kik költenek a szabadságuk idején? És ennek a gazdagok adóelkerülése sem mond ellent. Az adózás is a tömegszerűségre épül, mindig csak a többséget érdemes az államnak sarcolnia, ám hogy ez eredményes legyen, ahhoz magasabb bérek kellenek. A vállalatoknak és az államnak is megtérül, ha összébb zárják a vagyonollót.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az ipar és a szolgáltatások húzták a GDP-t »