Összekap Európa és Amerika?

| szerző:

A francia elnök még csak vasmarokkal szorongatta hosszú másodperceken át meglepett amerikai kollégája kezét. A német kancellár és külügyminisztere pedig keményen beszólt Donald Trumpnak ezen a hétvégén. Ön szerint összekap Európa és Amerika? Szavazzon!

Összekapnak Nem viccből markolta meg a lekezelően nyegle parolákra rákapott Donald Trump kezét Emmanuel Macron francia elnök. Meg is mondta, azt akarta éreztetni, hogy nem hajlandó semmilyen engedményre, még szimbolikus visszakozásra sem, vagyis az amerikai elnök nem veheti félvállról az európaiakat. Ennél is egyértelműbben fogalmazott Angela Merkel német kancellár, aki úgy véli: Európának a saját kezébe kell vennie sorsát, s meg kell harcolnia a saját jövőjéért. Amit az elemzők úgy magyaráztak: a Trump vezette Amerikára nem lehet támaszkodni. Ezt sikerült fokoznia a német külügyminiszternek: szerinte „bűntárs”, aki nem lép fel Donald Trump politikájával szemben. Nos, egyértelmű, hogy összekap Európa és Amerika. Sőt, talán már hajba is kaptak.

Elsimul a vita Kár lenne messzemenő következtetéseket levonni egy kis szövetségesi huzakodásból. Sokkal inkább jópofaság, semmint valódi konfliktus forrása a Macron markában vergődő Trumpot mutató videó. Angela Merkel kampányízű beszólásával meg azért érdemes csínján bánni, mert ő a frissen megválasztott francia elnökbe is belekóstolt. Amiből akár a franciák és a németek összeugrása is következhetne, miközben éppen Amerika ellen „szövetkeznének”. Merkel éppúgy a CDU-CSU választási esélyeit igyekszik feljebb srófolni, ahogy a rálicitáló szociáldemokrata külügyminiszter, Sigmar Gabriel meg a saját táborába gyűjtene szavazatokat Trump ekézésével. Nem érdemes tehát Európa és Amerika szembenállását vizionálni. Mert bármilyen jó szövetségesek is, csak akkor maradhatnak talpon, ha a hátországukat biztosítják, s ehhez néha külpolitikai civódáson át vezet út.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Meglepően nagy mértékben inflált a dollár »