Öt tényező, ami a világ gazdaságát alakítja

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Trump, Kína, Fed, függőség és újra Kína - ezekre a főbb gazdasági tényezőkre hívja fel Anna Stupnytska, a Fidelity International nemzetközi közgazdásza a befektetők figyelmét és mutatja be, miért is olyan fontos számításba venni a fenti listát.

Trump fel tudja gyorsítani a globális növekedést?

Az elmúlt évben a globális növekedést a fő jegybankok által végrehajtott további lazítások és a kínai kormány által a gazdaságba juttatott költségvetési és monetáris ösztönzés tartotta lendületben.

Ez a hátszél azonban mára elállt, így a globális növekedés az év első felében elérte csúcspontját, és mostanra lanyhulni kezdett, aminek okai között ott van az ipari megrendelések számának csökkenése és a lassuló világkereskedelem is.

Bár közvetlen recesszió veszélye nem fenyeget, a következő hónapok során a növekedés várhatóan tovább fog lassulni, mivel egyelőre semmilyen, újabb gyorsulást okozó hatás nem látszik a horizonton.

Vajon a Trump-féle ösztönzőcsomag képes lesz-e lendületbe hozni a gazdaságot? Érzékelhető hatáshoz látványos beavatkozásra lenne szükség, de erre – legalábbis idén – nem valószínű, hogy sor kerülhet. A költségvetési ösztönzők pedig lehet, hogy bevezetésre sem kerülnek, mivel az USA gazdasága a ciklus viszonylag késői szakaszában jár.

Nem lesz „kemény landolás”

Kínában kezdenek megszűnni a gazdaságnak az elmúlt évben komoly lendületet adó, ösztönző hatások. A kínai döntéshozók mérsékelt intézkedéseket vezettek be a monetáris és költségvetési politika szigorítása céljából, melyek hatásai máris több mutatón is meglátszanak. Lassanként a jogszabályokat is egyre szigorúbbra hangolják, ami tovább fokozza a monetáris megszorítások által előidézett lanyhulást.

A kínai megszorítások mindeddig csupán enyhe szembeszélként hatottak a világgazdaságra, de arra számítunk, hogy a következő hónapok során, amikor a szigorúbb szabályok által a reálgazdasági folyamatokra gyakorolt hatások ténylegesen érzékelhetővé válnak, ismét megjelennek a kínai gazdasággal kapcsolatos, komolyabb aggodalmak.

Ugyanakkor Kína pénzügyi rendszerének és jogszabályi környezetének meglehetős átláthatatlansága miatt e hatás mértékét és időpontját szokás szerint most sem egyszerű megjósolni.

Amikor a csapot elzárják

Bár a Fed az elmúlt hat hónapban hármoszor is emelte  az alapkamat mértékét (és szerintünk júniusban újabb emelés várható), az USA pénzügyi körülményei drámai lazuláson estek át 2016 eleje óta.

Az erős részvénypiacoknak köszönhető, laza pénzügyi körülmények, az alacsonyabb hozamok, a szűkebb hitelszpredek és a gyengébb dollár hatására a Fed felbátorodott és tovább folytatta a szigorítási ciklust. Tette mindezt az év eddigi szakaszában a vártnál gyengébben alakuló növekedés és infláció ellenére.

A lassuló kínai gazdaság továbbra is veszélyt jelent a globális növekedésre, ezért a túlbuzgó jegybankok megszorításai akár visszafelé is elsülhetnek.

Miközben a jegybankok a likviditás csökkentésével vannak elfoglalva, kiszáradhat az elmúlt 18 hónapban a feltörekvő piaci eszközöknek támogatást jelentő pénzfolyam is.

Acélozzuk meg magunkat!

Az árupiacok erősen függenek Kínától, mivel ez az ország vásárolja fel számos ipari fém globális termelésének több mint a felét. Az árupiaci árfolyamok nagy lendülettel érkeztek meg 2017-be, ám azóta látványosan korrigáltak. Ennek hátterében részben a spekulációra vonatkozó új korlátozások állnak – a lassuló kínai gazdaságon kívül persze, mely még mindig erősen függ a beruházások által előidézett növekedéstől.

Történtek kísérletek az ország gazdasági egyensúlyának helyreállítására (a lakóingatlanok iránti kereslet élénkítése, a társadalmi védőháló erősítése annak érdekében, hogy a fogyasztók megmozdítsák a tartalékaikat, valamint az adórendszer átalakítása), de ezek hatása eltörpül az infrastrukturális beruházások jelentősége mellett.

Egyes árupiaci termékek árfolyama nemrég felpattant, de a jelenlegi politikai irányvonalat látva nehéz elképzelni, hogy mi adhatna lendületet a további gyorsulásnak.

Forrás: flickr, Glen

Fázzunk-e Kínától?

Ahogy a Fed emeli az alapkamatot, a kínai hatóságok pedig szigorúbbra veszik a monetáris politikát, az ezzel a két országgal szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló feltörekvő piacok nyomás alá kerülhetnek.

A helyzet azonban idén nem annyira aggasztó, mint pár évvel ezelőtt volt. A Brazíliához, Mexikóhoz és Oroszországhoz hasonló feltörekvő piacok (a GDP százalékában kifejezett tartalékaik alapján) jelenleg a korábbinál jobban fel vannak vértezve az árfolyamkockázatok ellen.

Általánosságban az alacsony árupiaci kitettséggel rendelkező, és Kínától kevésbé függő országok az átlagosnál jobb teljesítményt nyújthatnak.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

USA: közeledünk a tényleges eredményhez »

4IG 666 (0,91 ) AKKO Invest 432 (0,47 ) ALTEO 844 (0,48 ) ANY 1370 (-0,36 ) APPENINN 385 (-0,26 ) AutoWallis 104 (-2,80 ) BIF 300 (-1,64 ) CIGPANNONIA 192 (-1,44 ) CyBERG 1800 (1,12 ) EHEP 9150 (1,10 ) EMASZ 30800 (1,99 ) ENEFI 385 (-3,75 ) ESTMEDIA 140 (0,72 ) FORRAS/T 1970 (3,68 ) GSPARK 5040 (2,65 ) KULCSSOFT 3120 (-2,50 ) MASTERPLAST 752 (1,62 ) MOL 2920 (0,69 ) MTELEKOM 437 (0,11 ) NORDTELEKOM 49 (1,77 ) NUTEX 56 (-5,42 ) OPUS 328 (-0,24 ) OTP 15780 (1,81 ) OTT1 245 (-1,01 ) RICHTER 6150 (1,23 ) SET Group 98 (-1,80 ) WABERERS 1190 (-2,46 )