Padlón az új lakások építésének száma

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A 2015-ös évben 7612 új lakás épült, ami 9 százalékos csökkenés a 2014-es adathoz képest. A kiadott lakásépítési engedélyek száma viszont 12 515 volt, ez 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavalyi évben, az azt megelőző, 2014-es évhez képest az épített lakások száma országosan 9 százalékkal, Budapesten és a községekben 4 százalékkal, míg a megyei jogú városokban 14 százalékkal csökkent.

Forrás: KSH

A lesújtó adathoz képest bizakodásra ad okot, hogy az év folyamán kiadott lakásépítési engedélyek száma viszont nőtt. 12 515 új engedély került kiadásra, ami 30 százalékkal több, mint 2014-ben. Még beszédesebb adat, hogy Budapesten 73 százalékkal több lakás építését engedélyezték.

Még mindig magunknak építjük a lakásokat

Ha a épített lakások építtetőinek megoszlását vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy a természetes személyek által épített lakások aránya változatlanul 59 százalék, a vállalkozások által építetteké 39 százalék. Budapesten az utóbbiak aránya 59 százalékról 66 százalékra nőtt.

A lakások 55 százaléka saját célra épült, 41 százaléka viszont értékesítésre. Az új lakóépületek közöl 56 százalékról 60 százalékra nőtt a családi házak aránya, a többszintes és többlakásos épületeké viszont 35-ről 33 százalékra csökkent, a lakóparkokban épül lakásoké 7-ről 5 százalékra csökkent.

Ilyen egy átlagos méretű lakás
A KSH adatai szerint a tavalyi évben használatba vett lakások átlagos alapterülette 101 m2 volt, tehát nem változott 2014-hez képest.

Több lakás szűnt meg

Összesen 2000 lakás szűnt meg tavaly, 16 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A lebontott épületek közül 286 önkormányzati tulajdonú volt.

A kiadott építési engedélyek alapján megállapítható, hogy 27 százalékkal több, 6526 lakás építését tervezik az idén, viszont 8 százalékkal csökkent a nem lakóépületre kiadott engedélyek száma.

Forrás: KSH

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból »