Portugália búcsút mondhat a felminősítésnek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Stabilra vette vissza a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról Portugália "BB plusz" szintű, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban a vártnál sokkal gyengébb költségvetési teljesítménnyel indokolva a döntést.

Nem sikerült a hiánycél

A nemzetközi hitelminősítő e lépésével egyelőre levette a napirendről Portugália átsorolását a befektetési ajánlású adósosztályzati sávba. Indoklásában kiemelte, hogy becslései szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány tavaly 4,2 százalék volt az eredeti célként kitűzött 2,7 százalék helyett.

A Fitch szerint a portugál kormány idei deficitcsökkentési tervét is kockázatok terhelik, mivel az előzetesen meghatározott 2,2 százalékos hiánycél "derűlátó" növekedési várakozásokra alapul.

A nagy esélyesek között

A Fitch Ratings nemrégiben Londonban ismertetett legutóbbi besorolási előrejelzésében még azt közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel Portugália és Magyarország lesz a következő olyan államadós, amely e cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz" - vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el -, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.

A Fitch ezt a pozitív kilátást vonta meg pénteken Portugáliától. Magyarország szintén "BB plusz" besorolására a Fitch Ratings továbbra is a tavaly májusban megadott pozitív kilátást tartja érvényben. A Fitch Ratings az idén először május 20-án, utána november 18-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés