Pozitív besorolásban részesültek az oroszok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Oroszország államadós-besorolásainak kilátását az eddigi stabilról a Fitch Ratings, elsősorban az orosz kormány folyamatosan javuló gazdaságpolitikai tevékenységével indokolva a döntést.

Megerősítették az osztályzatot

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javításával együtt megerősítette a devizában és helyi valutában fennálló hosszú futamidejű orosz szuverén kötelezettségek "BBB mínusz" osztályzatát. A Fitch a befektetési ajánlású kategória alapszintjén tartja nyilván a hosszú futamidejű orosz szuverén adósságot, egyedüliként a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül.

A Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyaránt már két éve átsorolta az orosz államadósság-besorolást a befektetésre nem ajánlott sávba, és azóta is ott tartja, jóllehet az S&P március óta szintén pozitív kilátást tart érvényben az orosz osztályzatra.

Folyamatosan erősödő keretrendszer

Az orosz adósosztályzati kilátás pénteki javításához fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemelte, hogy Oroszország folyamatosan erősíti gazdaságpolitikai keretrendszerét, amelynek pillérei közé tartozik a rugalmasabb árfolyam-politika, az inflációkövetés melletti erőteljes elkötelezettség és a prudens költségvetési politika.

Ez a gazdaságpolitikai elegy a makrogazdasági stabilitás javulását fogja eredményezni, és a robusztus külső és államháztartási mérleghelyzettel együtt mindez erősíti az orosz gazdaság ellenálló képességét a sokkhatásokkal szemben - áll a Fitch Ratings londoni elemzésében.

Várakozások

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a szövetségi szintű államháztartási hiány az idén a hazai össztermék (GDP) 2 százalékára csökken a tavaly mért 3,4 százalékról, és 2019-ben sikerül elérni az elsődleges mérlegre kitűzött zéró százalékos deficitcélt. A nyersolajexport-bevételek nélkül mért szövetségi államháztartási hiány a Fitch Ratings számításai szerint ennek alapján a GDP-érték 6,2 százalékára csökkenhet 2019-ig a tavalyi 9,1 százalékról.

A cég azzal számol, hogy a folyamatosan többletben lévő folyómérleg-egyenleg, a mérsékelt tőkekiáramlás és a költségvetésben szereplőnél magasabb olajárak 2019-ig 500 milliárd dollár fölé emelik Oroszország devizatartalékait. Oroszország külső likviditási rátája a legmagasabb a "BBB" szuverén besorolási sávon belül, és nettó külső hitelezői pozíciója 2014 óta javul, mind a hazai össztermékhez, mind a folyó külső bevételekhez mérve - hangsúlyozza elemzésében a Fitch Ratings.

A legalacsonyabbak között

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy az orosz államadósság-ráta a legalacsonyabbak között van a "BBB" besorolási sávon belül. A Fitch előrejelzése szerint a GDP-értékhez viszonyított orosz államadósság-ráta az idén 13,4 százalék lesz. A gazdasági növekedés a cég szerint élénkül, de továbbra is gyenge a hasonló besorolású szuverén adósokéhoz képest.

A Fitch az idén 2 százalékos, 2018-2019-ben éves átlagban 2,1 százalékos növekedést vár az orosz gazdaságban, megjegyezve, hogy a "BBB" sávban nyilvántartott gazdaságok éves növekedési mediánszintje 3,1 százalék.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mily meglepő - Moszkva és Ankara megállapodott »