Profit warning a Cisco Systems-nél

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az amerikai-kínai háború következményeként az elemzők által vártnál gyengébb eredményeket jelzett előre a folyó negyedévre a Cisco Systems amerikai multinacionális vállalat, amire meredek zuhanással reagált árfolyama a New York-i tőzsdén.

A Cisco Systems - amely fogyasztói elektronikai berendezéseket, hálózati eszközöket, hang-, illetve kommunikációs technológiát és szolgáltatásokat tervez és értékesít - a szerdai tőzsdezárás után közzétett beszámolójában azt közölte, hogy 2020-as pénzügyi éve július 28-án kezdődött első negyedévében zéró és 2 százalék közötti mértékben emelkedhet, a 13,07 milliárd és 13,33 milliárd dollár közötti sávban lehet majd összbevétele, a kiigazított nyeresége pedig részvényenként 80 centre rúghat. Elemzők 13,40 milliárd dolláros bevétel mellett 82 centes részvényenkénti nyereségre számítottak.

A Cisco a Kínából importált termékekre kivetett amerikai pótvámok mellett azzal magyarázta a lanyha üzletmenetet, hogy az állami tulajdonú kínai vállalatok megszüntették vásárlásaikat, tendereiken már be sem fogadják a Cisco pályázatait, helyette hazai vállalatoktól szerzik be a szükséges berendezéseket. A Cisco a Dow Jones ipari átlag egyik komponense, árfolyama 4 százalékkal, 50,61 dollárra esett szerdán. Tőzsdenyitás előtt 2 órával 8,61 százalékos mínuszban forgott New Yorkban az elektronikus kereskedésben. A július 27-én végződött három hónapban - a 2019-es pénzügyi év utolsó negyedében - a Cisco bevételei éves összevetésben 4,5 százalékkal 13,43 milliárd dollárra nőttek. Elemzők 13,39 milliárd dollárt vártak. Ugyanakkor a nyereség 2,2 milliárd dollárra, részvényenként 51 centre süllyedt az egy évvel korábbi 3,8 milliárd dollárról, részvényenként 81 centről.

Az egyszeri tételeket nem számolva részvényenként 83 cent volt a nyereség, meghaladta az elemzők által várt 82 centet. Jóllehet a kínai eladások erősen csökkentek, a Cisco negyedik negyedéves bevételének elenyésző részét, 3 százalékát tették ki. Így a nagy partnerektől, különösen Nagy-Britanniából, érkező megrendelések lassuló növekedése is hozzájárult ahhoz, hogy a folyó negyedévre a vártnál kisebb bevételt jelezzen előre a Cisco. A vállalat haszonkulcsainak csökkenésére is számít, amit azzal indokolt, hogy a kínai árukra kivetett amerikai pótvámok hamarosan éreztetni fogják hatásukat az ő termékeiben is.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés