Profithajsza vezetett a pénzügyi válsághoz

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hszi Csin-ping kínai elnök beszédével hivatalosan kezdetét vette a péntekig tartó davosi 47. Világgazdasági Fórum.

Nem a globalizáció a probléma

A fórumon először vesz részt kínai elnök. Hszi Csin-Pin védelmébe vette a globalizációt, ami nem véletlen, hiszen a világ vezető exportálója és gazdasága nagyban függ a szabadkereskedelemtől és jelentős károkat szenvedne a protekcionizmus megerősödésétől.

A kínai államfő úgy fogalmazott, hogy a sokak szemében a globalizáció "Pandora szelencéje", de úgy vélte, hogy a világ sok gondjáért nem a gazdasági globalizáció a felelős.

Azt mondta, hogy a nemzetközi pénzügyi válságokat a profithajhászás okozta és nem a globalizáció.

Hszi Csin-ping leszögezte, hogy a gazdasági globalizációt nem lehet leírni, az "emberek nem nyernek azon, ha a tőke, a termékek áramlását kordába szorítják".

Szabadkereskedelem mellett

Óvott a protekcionista kereskedelempolitika visszatérésétől, szerinte a kereskedelmi háborúknak nem lenne győztese. Hangsúlyozta, hogy Kína nem értékeli le nemzeti valutáját és nem indít kereskedelmi háborút.

A kínai elnök lassúnak tartotta a globális gazdaság bővülését, szerinte a rövid távú élénkítő intézkedések nem hozták meg a várt eredményt. Azt javasolta a kínai politikus, hogy a feltörekvő piacoknak és a fejlődő országoknak nagyobb legyen a beleszólása a globális döntésekbe. Sürgette továbbá, hogy minden állam írja alá a párizsi klíma megállapodást.

Túl erős a dollár

Délelőtt egy panelülésen Anthony Scaramucci, Donald Trump megválasztott amerikai elnök egyik vezető tanácsadója a dollárerősödés kockázataira figyelmeztetett.

Ugyancsak ezen az ülésen egy másik szakértő azt mondta, hogy a dollár drágulása a gazdasági kilátásokra a "legnagyobb kihívás" a következő egy évben. Tartani kell attól, hogy ha tovább erősödik a dollár, az nyomást gyakorol a dollárban eladósodott feltörekvő országokra.

Keresi a kiutat a VTB

A második legnagyobb orosz bank vezetői azt közölték, hogy amerikai pénzintézetek képviselőivel tárgyalnak majd Davosban. A VTB illetékesei azonban nem tárták fel, hogy pontosan kikkel és mely bankoktól. A Krím annektálása miatt nemzetközi szankciók sújtják a VTB bankot.

Igor Suvalov, első miniszterelnök-helyettes vezeti az orosz küldöttséget Davosban, amelynek a legnagyobb bankok és cégek irányítói a tagjai, de ott található például a külföldi befektetéseket elősegítő intézmény vezetője is.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés