Putyin alatt még nem látott ilyet az orosz gazdaság

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Oroszország gazdasága mondhatni hagyományosan a fellendülésekre és válságokra épít - írja a Bloomberg cikkében. Most olyan kockázattal néz szembe, ami eddig még nem volt Putyin alatt: ez a stagnálás.

Nehéz ébredés

A világ legnagyobb energiaexportőre újabban elesett a szükséges beruházásoktól, mivel Putyin régi növekedési modellje kimerült abban, hogy az olaj és gáz eladásából létrejött vagyont becsatornázták  a gazdaságba, amit rendre a háztartási fogyasztás felpörgése követett. Két évtizedes növekedés után, amit azért két recesszió is megszakított, félő, hogy Oroszország egyre nehezebben tud majd csak kikerülni a kábulatból, amibe került.

Putyin, aki ma fogja megtartani éves televíziós tájékoztatóját, bejelentette, hogy újabb hét éves időszak megkezdését tervezi márciusban. Ezzel Oroszország leghosszabban kormányzó vezetőjévé válna Sztálin, és az őt követő Brezsnyev után. Az előbbi neve az országon belül az erő, míg az utóbbié a gazdasági stagnálás szinonimájává vált.

Egy fellendülést követő kétéves folyamatos recesszió után az orosz fellendülés megint megfagyott az utóbbi negyedévben, és így októberben az ipari termelés nem is ért el kiugró nyereséget. A beruházások növekedése a felére csökkent a harmadik negyedévben, az Alta-Bank jelentései szerint pedig idén három állami projekt tette ki a tőkekiadások mintegy 90 százalékát. Az egyiket, a Krím-félszigetet és Oroszországot összekötő hidat jövő év elején fejezik be.

Kardinális probléma a forráshiány

"A gazdaság semmiképp se tud növekedni, amíg az ahhoz szükséges források hiányoznak” – szögezte le Oleg Vyugin, aki korábban a jegybank első alelnöke volt. - „Ha nem történik semmi, akkor ugyanez lesz az elkövetkező 10 évben is”.

Hol keressük a hibát a rendszerben? A bűnbakok sora igen hosszúra nyúlhat, kezdve a fiskális politika szigorúságával, a reformok rakoncátlanságán túl, az olajtermelés 2018 végéig eltartó küszöb alatt tartásával bezárólag megannyi tényezőt fel lehet sorolni. A jegybank, miután egyre fukarabbul kezdett bánni a pénzügyi ösztönzéssel, szinten defenzívába vonult, aminek következtében most egész Európában a rekordalacsony infláció ellenére Oroszország rendelkezik a legmagasabb reálkamatlábakkal.

Mi vár rájuk?

„Oroszország fellendülése épp véget érőben van, bár ez nem feltétlenül érződik, mert az árak jóval a recesszió előtti szinten vannak. A növekedési szakasz igen lassú lesz. Az utóbbi negyedév lassulása a gazdaságot inkább közös nevezőre hozta a lehetőségeivel, és világossá tette, hogy nincs annyi kapacitása, hogy lehetővé tegye a látványos és kitartó növekedés biztosítását. Ettől függetlenül az olajárak okozhatnak még egy kis gyorsulást, de ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy érdemi változást hozzon” – állapította meg Scott Johnson, a Bloomberg Economics munkatársa.

Putyin első két elnöki időszaka alatt (2000-2008) a nyersanyagárak robbanása segítette az évi 7 százalékos növekedés szinten tartását. A jegybank figyelmeztetett arra is, hogy reformok nélkül, még ha az olaj hordónkénti 100 dolláros árával is számolunk, a bruttó hazai össztermék egy középtávú növekedési időszak alatt se kúszhatna fel 1,5 százalékról 2 százalékra.

GDP: fel vagy le?

Idén a GDP nagy valószínűséggel 1,8 százalékot fog kitenni, utána 1,6 százalékot - áll a Nemzetközi Valutaalap előrejelzésében. Mindenesetre ez még így is elmarad 2019-ben várható globális nyereségétől a Bloomberg elemzői szerint. Tavaly Putyin olyan intézkedésekre szólított fel, amelyekkel felpörgetné a gazdasági növekedést 2019-2020-ban.

A növekedés a harmadik negyedévben 1,8 százalékos volt, 2,5 százalékkal kisebb, mint az előző negyedévben. Az előző év azonos időszakához képest 1 százalékkal lassult – áll a Gazdasági Minisztérium becslésében.

Ha már a harmadik negyedévben is botladozik a gazdaság, ez az év zárultának közeledtével nem fog már javulni. A Moszkvai Közgazdasági Egyetem Fejlesztési Központja két-három hónapos stagnálást jósol. Először történt meg, hogy a gazdaság növekedése megállt, ami  az elmúlt nyolc hónap tükrében azért is aggasztó, mert 2016-hoz képest még egy plusz munkanap is volt idén.

"Miután 2017-ben nem nőtt 1,6 százaléknál többet, a következő évben a GDP valószínűleg vagy emelkedik vagy csökken egy százalékot" – nyilatkozta Alekszej Vegyev korábbi nemzetgazdasági miniszter. „Ez már bőven stagnálás” - állapította meg Vegyev.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gondban van az izraeli gazdaság is »