Rábólint-e Orbán Juncker kezdeményezésére?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Folytatódnak az egyeztetések a magyar kormány és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) között a szociális jogok európai pilléréről és a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó irányelvről - mondta az ETUC főtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel és a magyarországi szakszervezeti konföderációk vezetőivel egyeztetett az Országházban.

Luca Visentini elmondta: a megbeszélésen Orbán Viktor arról tájékoztatta, hogy Magyarország két feltétellel támogatná a szociális pillért. Az egyik a négy visegrádi ország közös álláspontjának figyelembevétele, a másik pedig, hogy a szociális pillér 20 alapelve ne sértse a már elért eredményeket egyik tagállamban sem.

A szociális jogok európai pillérét 2015 szeptemberében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke kezdeményezte. A bizottság 2016. március 8-án nyilvános konzultációt indított, amelynek összegzését 2017. április 26-án tették közzé.

A pillérben foglalt elvek és jogok három kategóriára terjednek ki: mindenki számára egyenlő esély és hozzáférés a munkaerőpiachoz, méltányos munkafeltételek és szociális védelem, érvényesítésük pedig az uniós tagállamok, az uniós intézmények és a szociális partnerek közös felelőssége.

Csökkenteni a különbségeket

Luca Visentini kifejtette, hogy a szociális pillér lényegében egy intézkedéssorozat, amely az uniós állampolgároknak minimális szintű szociális normákat nyújt. Európán belül nagy különbségek vannak a tagállamok és a munkavállalói csoportok között, e különbségek csökkentését segítené elő a szociális pillér - mondta.

Luca Visentini felkérte a tagállamokat, hogy támogassák a pillért októberben a munkaügyi miniszterek csúcstalálkozóján Brüsszelben, illetve novemberben Göteborgban a szociális csúcstalálkozón.

A főtitkár beszélt arról is, hogy az egyeztetésen szó esett a bérszínvonal-különbségről Európa keleti és nyugati része között, valamint áttekintették a kiküldetési irányelvvel kapcsolatos problémákat is. Közölte, az ETUC annak érdekében, hogy segítse az ipari kapcsolatok és a szociális párbeszéd fejlesztését Magyországon, még szorosabbá fűzi az együttműködést az öt magyarországi tagszervezetével.

Remény

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke és Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke egybehangzóan kijelentette, reménykednek abban, hogy a tárgyalások folytatódnak és abban, hogy a találkozó segíti a nemzeti szociális párbeszédet.

Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke hozzátette, hogy az ETUC főtitkára újabb látogatást tervez Magyarországra annak érdekében, hogy a szociális partnerek viszonyáról egyeztessen.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európaszerte tovább nőtt a munkanélküliség »