Ragaszkodunk a schengeni tagságunkhoz

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Elfogadhatatlannak tart a miniszterelnök minden olyan szerveződést, amely "kilökné" a magyarokat a szabad európai mozgás lehetőségéből.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: néhány európai uniós ország - leginkább az alapítók - le akarja választani magáról a közép-európai országokat, amerről a migránsok érkeztek az EU-ba. "Úgy akarnak védekezni - szerintem egyébként a saját rossz migránspolitikájukkal szemben -, hogy visszaállítják a határőrizetet olyan országok között, amelyek nem Európa külső határát jelentik" - fogalmazott.

"Teljesen elfogadhatatlan magyar szempontból bármilyen szerveződés, amely ki akarná lökni a magyarokat a szabad mozgás lehetőségéből, hiszen mi voltunk az egyetlenek a schengeni tagállamok közül, akik valóban megvédték Schengen, tehát a szabad mozgás övezetének külső határát" - hangsúlyozta.

Emlékeztetett, a visegrádi együttműködés tagállamai - Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia - csütörtökön Prágában megállapodtak, hogy szervezetten lépnek fel saját mozgási szabadságuk megvédése érdekében, és ezért megalapították a Schengen barátai nevű kört. A többi uniós tagállamot pedig arra szólítják fel, hogy csatlakozzanak hozzá.

Érdemi lépés a Bírósághoz fordulás

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország az Európai Bírósághoz fordult a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztása miatt, a miniszterelnök jelezte: e lépés nem szimbolikus, hanem érdemi, "hatályon kívül akarjuk helyeztetni" a bírósággal a kvótákról szóló döntést, amely Magyarország szerint ellentétes az EU-s jogszabályokkal.

"Nem mondhatják meg nekünk Brüsszelben, hogy kikkel éljünk együtt", senkinek nem lehet hatalma Brüsszelben arra, hogy ide telepítsen olyan embereket, "akikkel mi nem akarunk együtt élni" - közölte a kormányfő.

A betelepítési kvóta kockázatairól indított kormányzati tájékoztató kampányt azzal magyarázta, hogy a kabinetnek meg kell próbálnia összerendezni a fontos információkat és tájékoztatnia kell az embereket.

Az egész világot érinti a probléma

Szerinte a világ politikai szereplőinek azon kell dolgozniuk, hogy akik elmenekültek otthonról, visszatérhessenek oda. Ezért rendezni kell a szíriai helyzetet, majd mindenkit, aki onnan jött, vissza kell vinni oda, és meg kell kezdeniük annak a világnak az újjáépítését.

A múlt heti EU-Törökország-csúcstalálkozót értékelve Orbán Viktor azt mondta: az európai nagyhatalmak azért akartak megállapodni Ankarával, mert a törököket akarják rávenni arra, hogy védjék meg az érdekeiket és Európát.

Nem jó a török megoldás

Magyarország szerint ez hibás logika. Magyarország támogatja a megállapodást Törökországgal, de annak az az előfeltétele, hogy Európa saját erejéből is képes legyen megvédeni a határait, "nem koldulhatunk biztonságot" - fejtette ki. Megjegyezte ugyanakkor, nem látta volna bölcs dolognak, ha Magyarország megvétózza az EU-Törökország-megállapodást az európai nagyhatalmakkal szemben.

Olyan uniós-török megállapodás azonban nem jöhet létre - folytatta -, amely alapján Törökországból százezerszám szállítanának be Európába újabb migránsokat, majd őket kötelező erővel szétosztanák az EU tagállamai között. "Volt ilyen gondolat, ezt a gondolatot meg kellett fékezni, ez szerintem lekerült a napirendről, de a kísérletek újra és újra fellobbannak" - mondta, megjegyezve, hogy most is van olyan európai tanácskozás, amelyen ezt a kérdést próbálják "újrarendezni". A miniszterelnök szavai szerint az "egy őrült gondolat", hogy az európai élet akkor lesz "boldog, fényes, kívánatos", ha milliószám engednek be migránsokat.

Kommentálta a polgári kezdeményezést

Azt, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vett egy Magyarországgal szembeni polgári kezdeményezést, a kormányfő bosszúnak minősítette. Szerinte arról van szó, hogy a "népvándorlás" kezelésének magyar és közép-európai módszere sikeres, és a nyugati országokban élők is inkább ezt támogatják. "És vannak Európában vezetők, üzleti körök, emberi jogi aktivisták, akik dühösek a magyarokra, hogy - szemben az ő ideológiájukkal - bebizonyították: igenis lehetséges demokratikus módon, az európai emberek akaratával egyező módon megvédeni ezt a kontinenst" - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország ki fogja védeni ezt a bosszút.

Azt is mondta, hogy "Soros Györgyék, az általuk fenntartott alapítványok és azok aktivistái, az eurobürokraták tekintélyes része Brüsszelben", balliberális európai vezetők azt gondolják, a nemzetek rossz dolgok. Magyarország szerint viszont "nemzetek nélkül nincs Európa".

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy "nyílik az olló" az európai emberek és a vezetők akarata között, ami egy demokráciaprobléma. "Nem lehet szembemenni az emberekkel" - hangsúlyozta, a liberális helyett pedig egy "ismét demokratikus korszakot" sürgetett Európában.

Elemezni kell az ázsiai megállapodásokat

A rádióinterjúban szóba kerültek a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalások is, amelyekről a miniszterelnök megjegyezte: időközben az Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodásokat kötött Ázsia tekintélyes térségeivel, és ezek érinteni fogják a Magyarországon termelő cégek nemzetközi versenyképességét is. Most szerinte ezeket az amerikai-ázsiai megállapodásokat kell elemezni.

Végül az oktatásra kitérve a kormányfő arról beszélt, hogy a munkaalapú gazdaságnak a híve, ahogyan annak is, hogy össze kell kapcsolni az oktatást a gazdasággal. A jó minőségű, életszerű oktatás erősíti az ország gazdasági teljesítményét - hangsúlyozta.

Csatlakozott a miniszter is

Szijjártó Péter szerint szintén elfogadhatatlan az úgynevezett "mini-Schengen" ötlete, mert azok az országok maradnának ki belőle, amelyek "erőnek erejével" próbálnak megfelelni a schengeni övezet előírásainak.

A külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta: ha igazak az ezzel kapcsolatos sajtóhírek, akkor azok az országok - a Benelux államok, Németország, Ausztria, esetleg Franciaország - hoznának létre egy "miniközösséget", amelyek arra biztatták az embereket, hogy a schengeni szabályok semmibevételével menjenek oda. Azok az országok pedig, amelyek "erőnek erejével" próbálnak megfelelni a schengeni zóna előírásainak, kimaradnának belőle.

A görögökkel van a gond

Görögország jelenleg nem felel meg az Európai Unió határőrizeti kötelezettségének. Valóban nehéz megfelelni a schengeni zóna előírásainak, ha naponta "6-10 ezer illegális bevándorló" érkezik egy több ezer kilométeres tengeri határon - tette hozzá -, de nem lehetetlen feladat, ezért a görögöknek kérniük kellene az EU segítségét a határok védelméhez.

Úgy fogalmazott, hogy ha nem teszik, reális az a veszély, hogy "a schengeni zóna déli határa Görögország déli határáról Görögország északi határára" kerül át, mert azzal, hogy Macedónia megerősítette a határőrizetet, és nem engedi be a gazdasági bevándorlókat, szigorúbb lett az ellenőrzés a görög-macedón határon, mint az "igazi" schengeni határon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Macedónia nem EU-tagként megmutatja, fontosnak gondolja "Európa és az Európai Unió védelmét", azonban a legjobb megoldásnak továbbra is azt tartaná, ha az unió igazi, déli határát védenék egy EU-s erő létrehozásával.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Átláthatóbb költségvetést ígért a pénzügyminiszter »

4IG 689 (-1,01 ) AKKO Invest 470 (0,86 ) ALTEO 782 (0,26 ) AutoWallis 85 (2,05 ) CIGPANNONIA 179 (-2,19 ) DELTA 103 (-1,53 ) Duna House A 3220 (-1,83 ) EHEP 3200 (-3,03 ) FORRAS/OE 1170 (1,74 ) FUTURAQUA 76 (0,13 ) KULCSSOFT 1650 (-1,20 ) MASTERPLAST 638 (1,92 ) MOL 2002 (1,78 ) MTELEKOM 387 (-2,40 ) NORDTELEKOM 31 (2,33 ) OPUS 280 (0,90 ) ORMESTER 11450 (-2,55 ) OTP 11440 (1,42 ) OTT1 211 (-0,47 ) PANNERGY 646 (1,25 ) RICHTER 6980 (0,14 ) SET Group 70 (0,72 ) TAKAREK 526 (1,15 ) WABERERS 890 (-2,20 ) ZWACK 17000 (-1,16 )