Rágóból cipőt - amikor az újrahasznosítás egy új szintre lép

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A rágógumit sokan kedvelik, a megrágott gumidarab viszont legtöbbször az utcákon végzi. Ezért az ilyen típiusú hulladék csökkenése érdekében összefogott az Iamsterdam nevű helyi marketingvállalat, az Explicit Wear tervező cég és a Gumdrop fenntarthatósági szervezet, és kezdeményezésükkel egy egészen új szintre emelték az újrahasznosítást. Létrehozták a Gumshoe-nak keresztelt cipőt, amelynek talpa a Gumdrop által gyártott újrahasznosítható vegyületekből készül. A Gum-Tec keverék 20 százalékát az amszterdami járdákról felkapart rágógumik adják.

Forradalmi felfedezés

“Rájöttünk, hogy a rágógumik szintetikus gumiból készülnek, így a feldolgozásuk során egy új típusú gumit tudunk létrehozni” - mondta a The Verge-nek Anna Bullus, a Gumdrop ügyvezetője és tervezője.

A kutatások szerint évente mintegy másfél millió kilogrammnyi rágógumi végzi Amszterdam utcáin, amelyek letakarítása több millió eurójába kerül a városnak.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A Gumshoe projekt megálmodói azonban rájöttek, hogyan térülhet meg ez a befektett pénz: egy kilónyi rágógumiból 4 pár cipőhöz tudnak talpat gyártani.

Figyelemfelkeltés holland módra

Forrás: Gumshoe

A Gum-Tec vegyületeket granulátumként állítják elő, majd a cipő talpába ​​öntik, amely egyébként a város térképét ábrázolják. 

“Próbáltunk egy olyan módszert keresni, amely felhívja az emberek figyelmét a probléma létezésére. Ekkor jött az  ötlet, hogy egy olyan terméket hozzunk létre, amit akarnak az emberek. Ezáltal pedig szembesülnek azzal a problémával, ami eddig senkit sem érdekelt” - írta a The Vegre-nek küldött e-mailjében a kollaboráció szóvivője, Jonathan Van Loon.

Kiemelte, a végtermék olyan erős, mint a normál gumi, és épp olyan jó illatú, mint a rágógumi, csak nem ragad.

Itt még nincs megállás

A Gumshoe tervezői azt is közölték, hogy ez a világ első rágógumikból készült sneaker-je. A talppal ellentétben viszont a cipő többi része bőr. 

Az ötlet megálmodói azon is gondolkodnak, hogy lehetővé teszik az elhasználódott cipők becserélését (díj ellenében), a leadott dabarokat újrahasznosítanák.

Az alkotók más nagyvárosokra is szeretnék kiterjeszteni a projektet, valamint bevezetnének egy egyszerűbb és fenntarthatóbb módszert a használt rágógumik összegyűjtésére. 

A “rágócipő” egyébként rózsaszín vagy fekete-piros színben kapható. A tervek szerint júniustól lehet majd megvásárolni őket, 190 euróért, vagyis nagyjából 60 ezer forintért.

Olvastad már? A hulladék új élete - amikor a szemét értékké válik
Manapság már számos megoldás van a hulladék újrahasznosítására, a dísztárgyaktól és kiegészítőktől kezdve a bútorokon és használati eszközökön át egészen a közlekedési eszközökig. Mutatjuk a legkreatívabb és legmeglepőbb ötleteket!

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Okos cipó - az meg mi? »