Rajtunk múlik, meddig tart még ki a Föld

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az idén is több ezren csatlakoztak a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) #zöldenjobb elnevezésű mozgalmához. A program keretében újra több mint 100 iskola és óvoda több ezer kisgyermeke, tucatnyi művész, közszereplő és sportoló viselt zöld pólót vagy zöld ruhadarabot és osztott meg magáról és a közösségéről ilyen fotót és videót a közösségi médiában: a mozgalomhoz csatlakozók flashmob-bal, mannequin challenge-dzsel, és különféle alakzatok megformálásával fejezték ki a környezetvédelem iránti elhivatottságukat.

Június 5-e a legzöldebb nap

Az ENSZ 1972. június 5-én kezdte meg az első környezetvédelmi világkonferenciáját, a dátumot pedig még ebben az évben Környezetvédelmi Világnappá nyilvánították. A céljuk az volt, hogy a fenntartható fejlődés eszméjét hirdessék, és közös gondolkodásra ösztönözzék általa az embereket.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A #zöldenjobb mozgalmat tavaly indította útjára az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan. Az IKSZ idén is bevonta programjába az oktatási intézményeket, köztük óvodákat, általános iskolákat, középiskolákat, számtalan civil és szakmai szervezetet.

A zöldpólós képek itt megtekinthetők.

Állítsuk meg a pazarlást!

"Azért indítottuk el a #zöldenjobb mozgalmat, mert miközben folyamatosan fogynak a Föld erőforrásai, mi emberek mégis pazarlóan bánunk természeti kincseinkkel. Földünk felszínéről minden percben 36 futballpályányi erdő tűnik el, miközben csak a hulladékok, köztük az italos kartonok szelektív gyűjtésével már mi magunk is sokat tehetnénk környezetünkért" - fogalmazott az IKSZ ügyvezető igazgatója.

"Például 5300 italos kartondoboz szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával akár egy felnőtt fa is megmenthető a kivágástól, hiszen az újrahasznosítás révén biztosítható az anyagok körforgása a természeti erőforrások pazarlása nélkül" - tette hozzá Baka Éva.

Zöld szívű hírességek

A mozgalomba idén a népszerű zenekar, a The Carbonfools is bekapcsolódott, a nevük sem véletlenül utal a szénre, hisznek az életben és a természet védelmében.

"A szén (carbon) figyelemreméltó elem. Ebből készül a legpuhább grafitceruza és a legkeményebb gyémánt fúrófej is. Ráadásul a szénvegyületek a földi élet alapjául szolgálnak. Így az a minimum, hogy segítünk abban, hogy ne vágjuk tönkre a környezetünket" - mondták a zenekar tagjai. 

Pataki Zita, az RTL Klub műsorvezetője szintén a természet megóvása mellett tette le a voksát, és csatlakozott a #zöldenjobb mozgalomhoz.

"A környezetvédelem számomra az élet védelmét jelenti, alapvetô, ezért is vagyok dühös, szomorú, ha másnál nem ugyanezt a gondolkodást tapasztalom. A szelektív hulladékgyűjtést felnőtt fejjel tanultam meg, és ezen a téren még nekem is fejlődnöm kell, de rajta vagyok" - fogalmazott.

"Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!"

A #zöldenjobb napon Pély Barna zenész is zöld pólót viselt, és a mozgalom kapcsán egy gyerekkori élményére utalt vissza.

"A szelektív hulladékgyűjtés az újrahasznosításhoz vezető úton egy fontos lépcső. A híres mondat jut eszembe, amit a volt földrajztanárom szokott hangoztatni, miszerint ’Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!’. Fontos számomra is, hogy én is tehessek valamit a környezetemért" - mesélte a zenész.

Fontos az újrahasznosítás

Magyarországon minden évben 580 millió darab (közel fél milliárd) tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy az ország minden lakója átlagosan 60 darabot használ el ebből a csomagolóanyagból.

Az IKSZ statisztikái szerint azonban az italos kartonok 78-80 százaléka, azaz mintegy 452 millió darab sajnálatos módon még mindig a szemétlerakókba kerül az újrahasznosító üzemek helyett, vagyis ennek a hulladéknak mindössze 20-22 százalékát hasznosítjuk újra, miközben Európában ez az arány már 50-60 százalékot tesz ki.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés már 14 éve népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát. A tejek, gyümölcslevek csomagolásául szolgáló italos kartondoboz 75 százaléka papír, amely akár 5-10-szer is újrahasznosítható, amelynek révén újrapapír termékek (például füzet, tojástartó, bútor, kartondoboz) készülhetnek belőle, de ehhez szelektíven kell gyűjteni.

Olvastad már? A hulladék új élete - amikor a szemét értékké válik
Korunk egyik legjelentősebb problémája a hulladékkeletkezés. Pedig manapság már számos megoldás van ezek újrahasznosítására, a dísztárgyaktól és kiegészítőktől kezdve a bútorokon és használati eszközökön át egészen a közlekedési eszközökig. Mutatjuk a legkreatívabb és legmeglepőbb ötleteket!

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Első a Föld védelme a gazdaság újrandításakor »