Ránk dőlhetnek az olasz bankok?

| szerző:

Hétfőn ugyan hamar elült a tőzsdepánik, de a fellegek továbbra is ott tornyosulnak Itália felett. Londoni elemzők most 30 százalékra taksálják az olasz euró hosszú távú esélyeit. És a világ legrégebbi bankjának tőkeemelése is meghiúsulhat, ami az egész olasz bankszektort veszélyezteti. Ön szerint is ránk dőlhetnek az olasz bankok? Szavazzon!

Ránk dőlhetnek Az olasz bankrendszer akkor sem lenne sokkal jobb helyzetben, ha az igenek győztek volna a népszavazáson, s a helyén maradt volna a kormányfő. Igaz, akkor a válságkezelőknek nagyobb lenne a mozgástere. Így azonban olyan forrásoktól is eleshetnek az itáliai pénzintézetek, amihez egyébként könnyen hozzájuthattak volna. A kormányválság ugyanis fékezi az állami szerepvállalást a bankmentésben. Sanszos, hogy a világ legrégebbi bankjának tartott Monte dei Paschi di Siena 5 milliárd eurós tőkeemelésének megcsúszása csak a jéghegy csúcsa. Amennyiben más bankok sem jutnak időben friss tőkéhez, akkor az olasz bankválság nagyon hamar elérheti Magyarországot. A magyar bankrendszer nem immúnis az olasz válságra.

Megúszhatjuk Az olasz bankrendszer nem került rosszabb helyzetbe a referendummal. A kormányválság, persze, nyilván nem kedvez a bankmentésnek. De Olaszország egyelőre az euróövezet oszlopos tagja, aligha valószínű tehát, hogy a mentőcsomag összes terhe az olasz költségvetésre nehezedne. A brüsszeli eurokratáknak sem érdekük, hogy bedöntsenek egy ekkora gazdaságot. Jó eséllyel feltételezhetjük, hogy hamarosan megjelenik a színen az Európai Központi Bank, s valamilyen megoldást kínál az olasz bankrendszer forráshiányára. Valójában nem is tehet mást, hiszen az európai bankrendszer a kereszttulajdonlások miatt annyira összefonódott, hogy villámgyorsan végigfuthat rajta egy fertőzés. Nos, éppen ezért nincs félnivalónk. Mert a német és francia bankok éppúgy veszélyben vannak, s ha magukat mentik, mi is megúszhatjuk.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

OTP: kedvezőek a kilátások az év hátralevő részére »