Rég nem látott mélyponton vannak az ausztrálok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tízéves mélypontra lassult az ausztrál gazdaság növekedése a második negyedévben, ami azt jelzi, hogy energikus monetáris és fiskális élénkítő intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a nyersanyagokban gazdag ország megőrizze lendületét.

Az ausztrál statisztikai hivatal szerdán kiadott jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) április-júniusban negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal nőtt, csakúgy mint az első negyedévben. Elemzők is 0,5 százalékot vártak. Éves összevetésben mindössze 1,4 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, szintén az elemzői várakozásoknak megfelelően. Ez a legrosszabb érték 2009, a pénzügyi világválság óta, és jóval alacsonyabb a 3,5 százalékos hosszú távú átlagnál.

Az első negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság éves összevetésben. Az ausztrál jegybank monetáris politikai döntéshozó testülete egy nappal korábban, kedden nem változtatott az alapkamaton, amely így már a második egymást követő hónapban maradt a rekord alacsony 1,0 százalékos szinten. Júniusban és júliusban viszont egyaránt 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre a jegybank igazgatósága a gazdasági növekedés támogatásának érdekében.

Az elemzők többsége is arra számított, hogy változatlan marad a kamatszint. A piacok azonban még egy kamatcsökkentést valószínűsítenek az idei évre, vagy októberre vagy novemberre. Ausztrália hanyatlás nélkül vészelte át a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot, a világ 12. legnagyobb gazdasága utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Burús jövőt lát a gazdaság előtt a horvát jegybank »