Rég volt ennyire bizonytalan a jövő

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A PwC legújabb Global Economy Watch kiadványa szerint a jelenlegi politikai és gazdasági környezetben évtizedek óta nem látott szintre emelkedett a bizonytalanság.

„Az elmúlt években a bizonytalanság valóban sok gondot okozott az üzleti vezetők számára, akik erre különféle módokon reagáltak – a számítógépes támadások által okozott károk elleni biztosítások megkötésétől a különböző gazdasági forgatókönyvek szerinti üzemeltetési és pénzügyi stressztesztek elvégzéséig. Az e területeken beruházásokat végrehajtó vállalkozások valószínűleg jobban felkészültek a jövőre, mely továbbra is igen bizonytalan.”

„A PwC CEO Pulse Survey című felmérése szerint az üzleti vezetők 30 százaléka úgy véli, hogy vállalkozásának legalább egy válsággal szembe kell néznie az elkövetkező év során” - mondja Polacsek Csaba, a PwC Magyarország pénzügyi és tranzakciós csoportjának vezető igazgatója.

Minden szektorban érezhető a bizonytalanság

A bizonytalanság hatása valamennyi gazdasági szektorban érezhető, ideértve a háztartásokat, a vállalkozásokat, és a pénzpiacokat is.

Háztartások

A bizonytalanság – legalábbis átmenetileg – visszavetheti a lakossági fogyasztást, ahogy a fogyasztók felkészülnek az esetleges jövedelemcsökkenésre. Ennek következtében jellemzően nőnek a lakosság óvatossági megtakarításai. A pénzügyi válság idején például az Egyesült Államokban a lakossági megtakarítások szintje mintegy 5 százalékponttal, az elkölthető jövedelem 3 százalékáról 8 százalékára emelkedett.

Vállalkozások

A bizonytalanság miatt a vállalkozások termelés-, beruházás-, illetve bércsökkentésre kényszerülhetnek. A nagyfokú bizonytalanság különösen érzékenyen érintheti a jellemzően nem visszafordítható nagyberuházási projekteket.

Pénzpiacok

Bizonytalan körülmények között a befektetők magasabb kockázati felárak mellett magasabb tőkehozamra törekednek. Ezért a hitelköltségek akkor is emelkedhetnek, amikor a jegybankok a gazdasági visszaesés esetén szokásos gyakorlatnak megfelelően csökkentik az alapkamatot. Bizonytalanság idején a tőkeáramlás iránya általában a kockázatosabb eszközosztályok felől a biztonságosabbak felé mutat.

A fentiek hatása a gazdaságban együttesen jelentkezik. A Nemzetközi Valutaalap becslése szerint a bizonytalanság egységnyi szórás-növekedése a termelésnövekedés 0,4–1,3 százalékpontos csökkenésével jár együtt.

Erre fel lehet készülni

A vállalkozások számára az elsődleges tanulság, hogy az ismert bizonytalanságok hatásai tervezhetők és mérsékelhetők. Az ilyen kockázatok akár biztosítások, akár más, összetettebb módszerek, például pénzügyi instrumentumok alkalmazása révén fedezhetők.

Másrészt, a vállalkozások a nem ismert bizonytalanságokkal kapcsolatos felkészültségüket feltételezett események szimulációja, illetve azok a mérlegre és a napi működésre gyakorolt hatásainak felmérése révén javíthatják. A pénzügyi szolgáltatási szektorban ez vészforgatókönyvek kidolgozását és stressztesztek végrehajtását jelenti, melyek a nem pénzügyi szolgáltatási területeken is egyre inkább elterjednek.

A döntéshozók is segíthetnek

Végül, a döntéshozók egy adott gazdaságban képesek befolyásolni a bizonytalanság szintjét. Erre példa az amerikai Federal Reserve, mely a monetáris politikai döntések átláthatóságának növelése érdekében a pénzügyi válság óta egyre hosszabb távú elemzéseket kínál. Fontos, hogy a döntéshozók koherens, átlátható és jól kommunikált stratégia alkalmazásával csökkentsék a piaci bizonytalanságot.

„Fontos a döntéshozók szerepe, mivel csökkenthetik a bizonytalanságot, ha biztosítják, hogy a szabályozási környezet jövőbeni változásai lehető legfokozatosabban és legkiszámíthatóbban menjenek végbe, válsághelyzetek esetére megőrizve ugyanakkor a gyors beavatkozás képességét” – tette hozzá Polacsek Csaba.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre jobb úton halad a görög gazdaság »