Rekordot döntöttünk áramfogyasztásban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása idén - derül ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. adataiból. Június és augusztus között a hosszú kánikula és a viharos időjárás sűrűn váltotta egymást, ennek ellenére az ország villamosenergia- ellátásbiztonsága mindvégig zavartalan volt.

Idén nyáron a Magyarországon felhasznált villamos energia mennyisége 3,15 százalékkal haladta meg az előző évit. 2017 június eleje és augusztus vége között a bruttó villamosenergia-felhasználás 10 988 GWh volt, amely 335,87 GWh-val magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az idei nyári fogyasztás ugyanakkor nem csak az előző évhez képest nagyobb, hiszen a MAVIR ZRt. adatai szerint ez új történelmi rekordot jelent a nyári hónapokra vonatkozóan. Az országos villamosenergia-igény bővülése augusztusban volt a legnagyobb, ekkor a fogyasztás 7 százalékkal 3743 GWh-ra nőtt a 2016-os 3500 GWh-hoz képest képest.

Rendszerterhelés szempontjából az idei nyári csúcsot a MAVIR június 28-án regisztrálta 6357 MW-os negyedórás átlag értékkel 25,8 Celsius fok napi átlag hőmérséklet mellett.

Az utóbbi években ugyanakkor az egyre inkább elterjedő háztartási méretű kiserőművek - azon belül is a fotovoltaikus termelők - mérési adatainak hiányában a regisztrált bruttó rendszerterhelési értékek némileg torzított eredményt mutathatnak. A becslések szerint ez az eltérés akár a 100-200 MW-ot is elérheti.

„A hazai és régióbeli átviteli hálózatok, valamint az elosztó hálózatok és az erőművek tervezett karbantartásainak gondos egyeztetése lehetővé tette a magas nyári terhelés zavartalan kiszolgálását” - mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette, a megfelelő tartalékoknak köszönhetően az előfordult üzemzavarok sem okoztak kiesést a szolgáltatásban az átvitel szintjén.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra sem kíméli a vihar az értékeinket »