Remek évre számítanak a hazai nagyvállalatok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A legnagyobb cégek árbevétel és eredményvárakozásai nagymértékben megugrottak, átlagosan 3,2 százalékos árbevétel és 2,2 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek idén - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi adataiból. A kedvező pénzügyi kilátások elsősorban az exportpiacok várható élénkülésének köszönhetők, de belföldről és egyre nagyobb mértékű bevétel-növekedést várnak a cégek.

Optimista hozzáállás

A hazai nagyvállalati szektor meglehetősen optimista a pénzügyeit illetően, hiszen növekvő árbevétellel és nyereséggel kalkulálnak a következő egy évben.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

„A szektor átlagosan 3,2 százalékos árbevétel-növekedéssel számol, ami jelentős előrelépés az előző negyedévi 2,5 százalékos várakozásokhoz képest, és jóval meghaladja az MNB idei évre prognosztizált 2,5 százalékos inflációs várakozásait is. Jelenleg a vállalatok 42 százaléka várja azt, hogy a következő 12 hónapban növekedni fognak bevételei, miközben a cégek többsége (57 százalék) stagnálásra számít” – mutatta be a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi adatait Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Exportőrök előnyben

A felmérés adatai szerint elsősorban az exportpiacok húzhatják felfelé az árbevételeket a következő egy évben: míg a belföldi piacokon a nagyvállalatok csupán 34 százaléka vár bevétel-növekedést, addig ez az arány a külföldi értékesítésben eléri a 43 százalékot.

Ennek megfelelően a belföldi piacon várt 2,8 százalékos bevétel-növekedés mértéke elmarad az exportbevétel növekedésének mértékétől (3,4 százalék), de az elmúlt háromnegyedévben jellemző javuló trend jól láthatóan tovább folytatódik.

A hazai nagyvállalatok eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek. Többségük (65 százalék) ugyan továbbra is stagnáló nyereségszinttel kalkulál, de 22 százalékról 32 százalékra ugrott azon vállalatok aránya, amelyek adózás előtti nyereségük emelkedésére számítanak. Ezzel együtt az átlagos eredménynövekedés 2,2 százalék,ami közel 1 százalékponttal nagyobb az előző negyedévhez képest.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

E.ON: most már sokkal világosabban látjuk a helyzetet »