Remek formában a gazdaság, de meddig?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

2018 első adatai a korábbi gyors növekedési ütem fokozódását mutatják, emiatt az első negyedéves GDP bővülés elérheti akár az 5 százalékot is a Raiffeisen elemzői szerint. Európában a tavalyihoz hasonló növekedési ütemmel számolnak, az Egyesült Államokban a második negyedéves kilátások továbbra is kedvezőek.

Marad a dinamikus növekedés

Török Zoltán vezető elemző elmondta, hogy a magyar GDP növekedésében a lakossági és közösségi fogyasztás szerepe erősödhet. Az első negyedév kedvező adata után viszont már csak lefelé vihet az út. Az év egészében megismétlődhet a tavalyi növekedési érték, a Raiffeisen elemzői 3,8 százalékos GDP-növekedéssel számolnak 2018-ban.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az első negyedévben az államháztartásban a pénzforgalmi hiány ugyan megugrott, de ennek GDP-arányos mértéke szinte minden előző választási év első negyedévében ugyancsak magas volt. Így 2010-ben, 2014-ben is ez zajlott le, később csökkenő tendenciát mutatott a hiány, így nincs ok aggodalomra.

Az elemző a beruházások növekedésével számol, bár kisebb mértékű lehet, mint 2017-ben. A nettó export bővül, aminek a külső, európai üzleti környezet is kedvez, emellett pozitív jelenség, hogy az export növekedésében nemcsak az autóipari cégek kivitele játszik fontos szerepet.

Az inflációval kapcsolatban elmondta, hogy sok újdonság nem várható, az első negyedéves 2 százalék körüli szintről csak árnyalatnyit emelkedhet a mutató. Véleménye szerint a következő két évben sem éri el a hazai infláció a célnak tekintett 3 százalékos szintet. A jegybank támogató monetáris politikája a jövőben is fennmarad.

Az euró-forint árfolyam a más korábban megszokott 310-315 közötti sávban mozoghat.

Ez várható az új kormánytól

Továbbra is számolhatunk olyan elemekkel, amelyek nem változnak, például az államháztartási hiány alacsony szinten tartása, a magas növekedés mellett az államadósság csökkenése, kiegyensúlyozott makrogazdasági politika, valamint további felminősítésekkel olcsóbb finanszírozási környezet.

Török Zoltán szerint az új kormány gazdaságpolitikájának fókuszába a versenyképesség javítása kerülhet ezzel is fenntartva a növekedési ütemet. Az MNB-ben sok olyan tanulmány, elképzelés született a közelmúltban, amely a kormány gazdaságpolitikájának része lehet.

A vezető elemző a banki hitelezés felfutására számít, a hitelállomány kétszámjegyű bővülése megvalósulhat 2018-2020 között. Ugyanakkor arra is számít, hogy a kkv-szektort adókedvezményekkel ösztönzik további beruházásokra, illetve a kutatás-fejlesztés is felfuthat.

Komoly kihívásként értékelte a bürokráciacsökkentést, amelyet az ígéret ellenére nem sikerült megvalósítani. Az oktatásban és az egészségügyben nem számít átfogó reformra, inkább célzott intézkedésekre, amelyek a munkaerőpiacot segíthetik.

Lelassul Európa?

2017-ben az euróövezet reál-GDP-je 2,3 százalékkal nőtt, amely az elmúlt 10 év legjobb adata - mutatott rá Pálffy Gergely elemző. Kiegyensúlyozottabb lett a növekedés szerkezete, mert a belső kereslet mellett már a külső kereslet is húzza a globális expanziónak köszönhetően. Rövidtávon további erőteljes reál-GDP növekedéssel számít az elemző, ezt követően egyes támogató tényezők kifutásával fokozatos lassulás jöhet.

Az euróövezeti infláció továbbra is visszafogott, ezért az Európai Központi Bank 2019-ben kezdhet először kamatemelésbe. A piaci várakozások szerint a mennyiségi lazító program szeptemberben véget érhet. Pálffy Gergely szerint fokozatos euró felértékelődéssel számíthatunk a dollárral szemben, 2018 végére 1,30-as, 2019 végére 1,35-ös szintekre erősödhet.

Kitart Amerika

Az amerikai gazdaság továbbra is lendületben van a lakossági fogyasztásnak köszönhetően - mondta el Blahó Levente elemző. A munkaerőpiacon teljes a foglalkoztatottság, de a bérek alacsony szinten ragadtak. Éves szinten nulla százalék volt a reálbér-emelkedés, bár ez egyelőre nem jelent problémát a megtakarítások magas szintje miatt.

Hosszú évek után először kezd inflációs nyomás kialakulni, így a Fed idénre tervezett további két szigorításának van kellő alapja. Az új jegybankelnök, Jerome Powell Janet Yellen politikáját folytatja, agy kiáll a mérsékelt ütemű szigorítás mellett. A piac jelenleg egy júniusi és egy decemberi kamatemelést áraz, 2019-ben további három szigorítás jöhet, majd lassul az ütem.

A kedvező második negyedéves növekedés annak ellenére is megvalósulhat, hogy Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi háborúval fenyeget. Az elnök adócsökkentési intézkedései az államadósság megugrásához vezettek, de az amerikai vállalatok profitáltak belőle.

Megugrott az olaj

Az olaj három éve nem látott magasságokba szökött, amelynek inflációgerjesztő hatása lehet a későbbiekben - mutatott rá Blahó Levente. Az olajmegállapodásban résztvevő országok lassan elérik céljaikat, ennek ellenére az egyezményt ezután is fenntartják. Szaúd-Arábia és Oroszország már jelezte ebbéli szándékát. Amerika eközben folyamatosan rekord kitermelést produkál ezzel ellensúlyozva a hiányt. A magas kereslet azonban felfelé hajtja az olaj árát, és a világgazdasági konjunktúra ezt továbbra is biztosítja.

Mi vár a tőzsdékre?

Blahó Levente elmondta, hogy nagyon optimisták a várakozások az éppen zajló gyorsjelentési szezonban. A Trump-féle adócsökkentés miatt több vállalat is kedvező számokat jelentett, tehát a kedvező környezet biztosított számikra. Az elemző szerint a volatilitás továbbra is megmarad, de az elelőrehaladott korba lépő gazdasági ciklus és a fokozatosan szigorító Fed miatt a korábbi passzivitás helyett az aktív befektetési stratégiák kerülhetnek előtérbe.

Ebben a környezetben az energiaszektor a magas olajárak miatt, a pénzügyi szektor a kamatemelések miatt lehet érdekes. A beruházások élénkülése pedig az iparvállalatoknak kedvez.

A Richterrel kapcsolatban elmondta, hogy a befektetők az Európai Gyógyszerhatóság döntését várják, így kicsi a forgalom jelenleg a papírban. A Magyar Telekom esetében jól látható, hogy a piac kezdi beárazni az osztalékot, de ettől függetlenül nagy elmozdulás nem várható az árfolyamban, továbbra is szűk sávban mozog a papír.

Az OTP és a Mol esetében nagy érdeklődés övezheti a hamarosan megjelenő gyorsjelentéseket, amelyek irányt mutathatnak a papírok árfolyamának is, ezért esetükben is a kivárás jellemzi jelenleg a piacokat.

Ezt olvasta már?

Üzemanyagár-csökkenés hatott az inflációra »