Remek formában az európai gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az európai gazdaság legnagyobb teljesítménynövekedését mutatja 2011 óta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett kimutatása.

Decemberben, az előzetes 56,5 ponthoz képest 0,1 ponttal magasabbra, 56,6 pontra emelkedett az euróövezeti szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke. Az előző hónapban, novemberben, 56,2 ponton állt a mutató.

A szolgáltatóipari és a korábban közzétett feldolgozóipari BMI mutatók adatainak összesítésével képzett decemberi kompozit BMI 58,1 pontra emelkedett a novemberi 57,5 pontról. A mutató végleges értéke itt is 0,1 ponttal haladta meg az előzetes értéket. Az euróövezet decemberi BMI mutatója 2011 februárja óta a legmagasabb, és már 54 hónapja folyamatosan az 50 pontos határ felett jár.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értékes pedig zsugorodását jelzi.

A decemberi adattal bő egy évtizede a legjobb évet zárta 2017-ben az euróövezet - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Rámutatott: az 56,4 pontos éves átlaggal a kompozit BMI 2006 óta a legmagasabb átlagot érte el az euróövezetben. A feldolgozóipar teljesítményének növekedése a felmérések több mint két évtizeddel ezelőtti kezdete óta a legmagasabb, a szolgáltatóipari pedig 2007 óta a legjobb évét zárta.

A felmérésben feltárt teljesítményadatok 0,8 százalékos negyedik negyedévi negyedéves GDP-növekedésre engednek következtetni és semmi nem utal arra, hogy az idei évben veszítene lendületéből a növekedés - mondta.

Olvastad már? 2018-ra is kitart az európai gazdaság lendülete
Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint 16 éves csúcsra emelkedett decemberben a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóipari szektorainak aktivitási mérőszáma, jelezve, hogy a térség gyáripara robusztus növekedéssel zárta a tavalyi évet.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kilenc havi csúcson az euróövezeti infláció »