Remek ötlet a kimenekített pénzek megadóztatása

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Munkástanácsok Országos Szövetsége helyesli az adóelkerülési céllal külföldre menekített pénzek felkutatását és megadóztatását, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár jelentett be szerdán.

A szakszervezeti szövetség szerint a tét nagy: a minimálisan ezermilliárdosra becsült összeg megadóztatásából befolyó bevétel például két évre fedezné a közfoglalkoztatás kiadásait, vagy négy évre elegendő forrást biztosítana a 2012-ben az egészségügyben végrehajtott béremeléshez.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben arra biztatják a kormányt, hogy kövessen el mindent a program sikeréért. A Munkástanácsok Országos Szövetsége felajánlja továbbá, hogy nemzetközi kapcsolatait kiaknázva igyekszik támogatást nyújtani a tervezett intézkedések sikeréhez.

Közleményében a Munkástanácsok felhívja a figyelmet arra is, hogy a kormányfő és a szakszervezetek nyári találkozóján maga kezdeményezte az adóelkerülési céllal külföldre menekített pénzek felkutatását és megadóztatását.

A kormány szerdai döntése szerint visszamenőlegesen átlagosan mintegy 35 százalékos forrásadót rónak ki az adóelkerülési céllal külföldre kivitt pénzekre. Elsőként Svájccal veszi fel a kapcsolatot az a felálló munkacsoport, amelynek feladata, hogy próbáljon nyomára jutni a legkevesebb ezer milliárd forintra becsült kivitt vagyonnak.

Az intézkedést bejelentő Lázár János hangsúlyozta, hogy az állam méltányos eljárást biztosított mindenkinek, aki adóoptimalizálási céllal elvitte a pénzét, ez az akció azonban 2012 végén lejárt. Az adóamnesztia keretében tavaly november végéig mintegy 67 milliárd forint összegű vagyont hoztak vissza, ami a 10 százalékos adóval 6,7 milliárd forint adóbevételt eredményezett.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A Nagy Testvér mindent lát, a kéziszámlák kora leáldozik »