Rendben érkezik az orosz kőolaj

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A tervezett ütemben érkezik orosz kőolaj Magyarországra és Szlovákiába, semmilyen ellátási probléma nincs - szögezte le a Mol Nyrt.

A magyar olajkonszern a Reuters hírügynökség hétfőn közölt értesülésére reagált, miszerint a Basnyefty orosz olajtársaság november elején leállította a kőolajszállítást a Barátság vezetéken Magyarország és Szlovákia irányába.

A Mol tájékoztatása szerint az orosz partnereknél az egyik kereskedő cég változott, az ennek nyomán meghozott kereskedelmi döntés azonban nem érinti Magyarország és Szlovákia kőolaj-ellátását.

A Reuters értesülése szerint a Basnyefty ellenőrző részvénycsomagjának új tulajdonosa, az állami többségű Rosznyefty úgy döntött, hogy az olajat nem a felvásárolt cég által eddig alkalmazott kereskedőcégen, a belize-i székhelyű Normesetonon keresztül fogja forgalmazni, hanem közvetlenül adja majd azt el a végfelhasználóknak. A Mol több kereskedelmi partneren keresztül szerzi be a kőolajat Oroszországból.

Szakértők szerint a Basnyefty-kvóta kiesését Magyarország és Szlovákia könnyen pótolhatja fő szállítójától, a Lukoiltól. A Basnyeftynek a Barátság kőolajvezetéken keresztül, ahol egyetlen vásárlója a Mol, 2016 október-decemberére 525 ezer tonnányi exportkvótája volt.

A cég októberben az export ütemtervével összhangban 180 ezer tonnát szállított le. A Rosznyefty 5,2 milliárd dollárt fizetett a Basnyefty részvényeinek 50,1 százalékáért és kormányzati jóváhagyást kért a cég teljes felvásárlására.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem talált magára a MOL »