Rendesen fizetnek vállalkozásaink

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Magyarországon a 2012-ben kiállított számláknak mindössze 3,3%-a került leírásra, amely jelentősen a kelet-európai (4,9%), és némileg az összeurópai (3,9%) átlag alatt marad – derült ki az EOS Csoport 12 országban végzett kutatásából.

Az Ipsos piackutató intézettel közösen végzett felmérés keretében összesen 2600 döntéshozót kérdeztek meg immár hatodik alkalommal – idén Magyarországon is.

Thummerer Péter, az EOS Faktor Magyarország Zrt. és az EOS KSI Magyarország Inkasszó Kft. ügyvezető igazgatója szerint az alacsony veszteségi hányad egyik oka, hogy a magyar vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a professzionális külső szolgáltatókkal történő együttműködésre.

„Míg a magyarországi cégek 61,3%-a veszi igénybe külső szakemberek segítségét működése során, addig Kelet-Európában ez az arány mindössze 46,7%, míg a teljes Európára jellemző arány pedig 51,8%. Az utóbbi időben sok vállalkozás ismerte fel, hogy kintlevőségei hatékony kezelése alapvetően járul hozzá a likviditás fenntartásához” – mondta el a szakember.

Egy külső szolgáltató a késedelmes számlák esetében is segíthet, amire nagy szükség lehet, tekintve, hogy a magyarországi ügyfelek több mint negyede nem fizet időben. „Hazánkban a számlák 27,9%-át csak a fizetési határidő lejárta után egyenlítik ki, amivel kicsivel a kelet-európai átlag (26,2%) felett vagyunk. Ennek fő okai a megkérdezett vállalatok szerint a likviditás hiánya (58%), illetve a körbetartozás (57%)” – emelte ki Thummerer Péter.

A magyarországi cégek nem optimisták a közeljövőre nézve, sőt a görög vállalatok után hazánkban számítanak leginkább a fizetési hajlandóság további romlására (28%) a következő években.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A munkahelyeket teremtő vállalatokat támogatja a kormány »