Rendkívül elégedettek a csehek helyzetükkel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Meghaladja az európai uniós átlagot a csehek elégedettsége országuk helyzetével.

Csehország gazdasági helyzetét a megkérdezettek 71 százaléka minősítette jónak, míg az uniós átlag 47 százalék - derült ki az Eurobarometer tavaly decemberi felméréséből, amely kiterjedt az EU összes tagállamára. A tavaly novemberben készített országos felmérés eredményeit kedden hozta nyilvánosságra Prágában az Európai Bizottság csehországi diplomáciai képviselete. A cseh gazdaság pozitív megítélése két százalékponttal volt jobb, mint 2018-ban. Hasonló módon emelkedett az elégedettség a munkavállalási lehetőségekkel.

Ennek a problémának a kezelését a csehek 80 százaléka minősítette pozitívan, ami Dánia és Hollandia után a harmadik legjobb eredmény az EU-ban. Az uniós átlag 43 százalék. 2016-ban a munkavállalási lehetőségeket a csehek 60 százaléka minősítette pozitívan - olvasható a jelentésben. Az Eurobarometer felméréséből kitűnik, hogy a 2018-as 32 százalékról 39 százalékra emelkedett a csehek bizalmi indexe az EU iránt, ez az érték az EU-ban az ötödik legalacsonyabb. Az EU-ba vetett bizalommal párhuzamosan emelkedik a csehek saját nemzeti intézményeikbe és kormányukba vetett bizalma is.

Csehország uniós tagságával kapcsolatban az emberek leginkább a szabad mozgást, a békét, az Erasmus diákcsere programot és a gazdasági együttműködést értékelik a legjobban. A negatív értékelések oldalán leginkább az uniós bürokráciát, a tékozló költségvetési kiadásokat és a határok nem elégséges védelmét említik. Az uniós pénzeket a csehek leginkább a munkahelyekbe és a szociális problémák megoldásába, valamint a határőrizetbe irányítanák.

A munkaügyi és szociális problémák jobb finanszírozását a megkérdezettek 42 százaléka, a határőrizet megerősítését pedig 40 százaléka említette. A környezetvédelem és a klíma problémáját az emberek 34 százaléka nevezte kiemelten fontosnak.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés