Rendszerváltás óta nem látott esemény Romániában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A román állami Eximbank megvásárolta a görög National Bank of Greece csoporthoz tartozó Banca Romaneasca pénzintézetet, amelyet korábban az OTP Bank Románia akart megvenni.

A tranzakció értékét a román Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi újság pénteken 250-350 millió euróra becsülte. Romániában először fordult elő a rendszerváltozás óta, hogy állami bank magán pénzintézetet vásárol.

A vásárlással az Eximbank megszerezte a Banca Romaneasca 99,28 százalékos részvénycsomagját, és bekerül a tíz legnagyobb romániai pénzintézet közé. A tranzakciót a Román Nemzeti Banknak is jóvá kell még hagynia. Az Eximbank többségi részvényese a román pénzügyminisztérium.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondta, hogy a tranzakció sikerrel koronázza a román hatóságok azon törekvését, hogy nagyobb befolyást szerezzenek az állami pénzintézetek a romániai bankpiacon. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az új gazdasági szereplő támogatni fogja a román gazdasági növekedést a magán- és jogi személyeknek nyújtott hitelek révén.

Florin Catu, a román ellenzék fő erejét alkotó Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora pénteken élesen bírálta a tranzakciót. Bejelentette: parlamenti vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezi, amelynek feladata lenne megvizsgálni a megállapodást. Catu szerint a román államnak már van egy bankja, a CEC Bank, amely feltőkésítésre szorul veszteségeinek fedezésére.

A szenátor értetlenségét fejezte ki, hogy az államnak miért van szüksége két bankra, hogy kiskereskedelmi szolgáltatásokat biztosítsanak. Azt is nehezményezte, hogy szerinte az állam kölcsönből, az államadósság terhére fizeti ki a tranzakciót. 2018 tavaszán a román központi bank hivatalos magyarázat nélkül elutasította az OTP Bank és a görögök közötti tranzakciót a Banca Romaneasca megvásárlásáról, miután a felek megállapodtak már az adásvétel részleteiről.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nagyszabású terv a román gazdaság fellendítésére »